Обезглавиха и ПП „Сините Камъни“, директорът пречел на Лечков

OFFNews 09 март 2012 в 16:37 3497 0

Досегашният директор на ПП
Досегашният директор на ПП "Сините камъни" инж. Иван Иванов. Снимка: "Десант"

Още един „неудобен“ директор на природен парк беше свален от поста си, след като преди две седмици Изпълнителната агенция по горите премахна Тома Белев от ръководното място на ПП „Витоша“.

Този път „обезглавеният“ парк е „Сините камъни“ край Сливен, а превърналият се в бивш директор е Иван Иванов. За ключовата промяна беше сигнализирано от Тома Белев във Фейсбук. Белев твърди, че доскорошният му колега по пост е премахнат заради проблеми с бившия кмет на Сливен Йордан Лечков и директора на Югоизточното държавно предприятие инж. Пейчо Върбанов. Ето какво казва досегашният директор на ПП „Витоша“ в профила си във Фейсбук:

„Зеленият октопод пак позна. :–( Това е - и през 2009, и през 2012 - едно и също - който си защитава парка, е ненужен. Иван Иванов е отдавна трън в петата на Лечков и П. Върбанов. Желанията да се заграбят едни държавни имоти в Карандила и Абланово и да се засили експлоатацията на горите най-после ще могат да се осъществят безпроблемно.“

Сред основните дилеми около ПП „Сините камъни“ е дали да бъде превърнат в ски курорт или не. Преди две години беше направено искане към Министерски съвет от страна на Лечков паркът да му бъде даден от държавата. По този начин тогавашният кмет щеше да получи възможността да прави каквото реши с местността. Тогава екоорганизациите яростно скочиха срещу идеята с твърдението, че сливенският градоначалник е задвижил незаконна процедура за приватизацията на природния парк именно с цел да го превърне в ски курорт. Коалиция "За да остане природа в България" тогава категорично заяви, че Лечков смята да гради вилно селище "Карандила", както и ски център "Даулите". Като опровержение Йордан Лечков разпрати писмо, в което казва, че искането е съгласувано с премиера. "Навъртял съм километри повече, отколкото поне 100 души от тези зелени организации точно по Карандила и не виждам нищо опасно в едно искане на общината", заяви бившият футболист. Той припомни също, че има хора, които живеят постоянно на Карандила. "Защо да не стане като Сливенските минерални бани - селище с кметски наместник, който да отговаря за него?", попита тогава Йордан Лечков. При свалянето на Тома Белев от ръководния пост на ПП „Витоша“ набедените за „Зелен октопод“ екоорганизации дадоха пресконференция, в която припомниха предсказанието си именно за уволнението на Белев. Гиргина Даскалова от Българско дружество за защита на птиците тогава даде и прогноза за печелившия от конкурса в Сливен. „Конкурсът за директор на природен парк "Сините камъни" ще бъде спечелен от Ирина Петрова, лесоинженер в дървопреработвателна фирма“, каза Даскалова и добави, че и този конкурс е фиктивен и е с цел да бъде отстранен досегашният директор Иван Иванов, който не допуска злоупотреби в парка. Представителят на БДЗП допълни, че на територията на парка са извършени незаконни заменки и че има натиск за незаконно строителство и сеч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови