НС започна работа и си гласува почивен ден

Йорданка Веселинова 20 април 2023 в 09:45 1276 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мустафа Карадайъ

Днес, осем дни след старта на 49-ото Народно събрание (НС), депутатите най-сетне започнаха работа, като си гласуваха почивен ден в петък. За първи път парламентът няма да работи за Рамазан байрам.

Предложението дойде вчера от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който изтъкна, че в петък мюсюлманите празнуват Рамазан байрам. Изказването си той направи, след като депутатите се отказаха от великденската си ваканция, която продължава десет дни и би съвпаднала с мюсюлманския празник.

То не бе гласувано вчера, тъй като липсваше конкретен текст. Предложението днес бе прието със 159 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, 26 от ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН), 41 "против" (4 от ПП-ДБ и "Възраждане") и 20 "въздържал се" (ПП-ДБ).

Проекторешението бе предшествано от скромен дебат, по време на който от "Възраждане" се възпротивиха, твърдейки, че ако мюсюлманският празник стане неработен ден, то следващият път и други религиозни празници щели да станат почивни. Костадин Костадинов заяви, че мюсюлманите в ДПС можело просто да не идват на работа, но парламентът да работи. В този момент Гюнай Хюсмен взе думата и заяви, че НС винаги е бил религиозно толерантна структура и това не бивало да се нарушава. 

Така, точно в 9:36, приключи днешното заседание на НС, а депутатите ще почиват до следващата сряда. Причината е скромният дневен ред днес - народните представители гласуваха оставката на Лена Бориславова, почивния си ден и създадоха временна комисия, която да изработи правилника на 49-ото НС. До приемането му, което се очаква да се случи идната сряда, реалната законотворческа дейност не може да стартира, тъй като комисиите не са формирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

20.04 2023 в 14:47

Костя К пак се е изплющял, е, няма толкоз одиозна личност на този свят!

Вече писах, че за мен е справедливо и честно да бъде уважаван празник на други религиозни общности, освен на българската. Лично предпочитам просветени религиозни мюсюлмате, пред малоумно фанаттизирани талибани?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика