НС задвижи и избора на конституционни съдии

Йорданка Веселинова 12 декември 2023 в 11:09 689 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Надежда Йорданова, Радомир Чолаков, Екатерина Захариева.

На фона на предстоящата конституционна реформа парламентът се захвана и с избора на конституционни съдии.

На днешното заседание на ресорната комисия бяха приети и внесените в петък процедурни правила за избор на съдии от квотата на Народното събрание. Вносителите на проекторешинието по традиция са лидерите на сглобката - Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В текстовете е заложено, че предложения за кандидати за конституционни съдии могат да правят народните представители в писмена форма чрез деловодството на парламента до ресорната ксомисия. Срокът е 10 дни след приемането на процедурните правила. 

До три дни след това предложенията се публикуват с името и мотивите на народния представител, предложил съответния кандида. Анонимни становища няма да се приемат.

Преди изслушването на кандидатите, в срок от три дни, ще се приемат становища на юридически лица с нестопанска цел и професионални организации. Журналистите пък ще имат право да задават писмени въпроси до кандидатите. Те ще бъдат запознати с тях предварително.

След изслушването им в комисия предстои кандидатурите да бъдат гласувани в пленарна зала. За избран се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Избрани са двамата, получили най-много гласове. Ако никой не получи необходимият брой гласове, то се обявява нова процедура.

Текстовете минаха с 6 гласа "за", 1 "против" ("Възраждане") и 1 "въздържал се" (БСП).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика