НС ще разследва и евентуалната роля на Асен Василев в корупционните практики в митниците

Депутатите си удължиха нощното работно време с още една точка по искане на ГЕРБ, след което ПП-ДБ демонстративно напуснаха залата

Ружа Райчева 04 април 2024 в 00:29 3578 6

Асен Василев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Василев в Народното събрание

След полунощ Народното събрание създаде временна комисия, която да разследва евентуалната роля на Асен Василев в корупционните практики в ''Митници".

Предложението за създаване на комисията дойде от "Има такъв народ". Преди това след часове скандали и множество прекъсвания депутатите създадоха още две временни комисии - за разследване на "изчезналата" пътна карта и за разследване на дерогацията от внос на руски петрол и възползването от това от страна на "Лукойл".

По-рано днес Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) арестува шефката на митниците и заместника ѝ. Финансовият министър Асен Василев заяви, че ако няма сериозни доказателства, то това "е акция по сплашване".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха, че няма да подкрепят създаването на комисията с това заглавие. Съпредседателят на ПП Кирил Петков призова ИТН да спрат с "чалгаджийските прояви". 

Станислав Балабанов от ИТН попита защо ПП-ДБ са се сетили за пътната карта на "Турски поток" след 9 месеца управление заедно с ГЕРБ. "Искам да видя какво е хванала дългата ръка на Асен Василев под масата в агенция "Митници", каза той. 

Редакционното предложение на Венко Сабрутев от ПП-ДБ в заглавието да отпаднат думите за "евентуалната роля на Асен Василев" не се прие.

 Членовете на временна комисия са следните: 

ГЕРБ - Теменужка Петкова и Рая Назарян;

ПП-ДБ - Венеция Нецова-Ангова и Константин Бачийски;

Възраждане - Климент Шопов и Димо Дренчев;

ДПС - Йордан Цонев и Хамид Хамид;

БСП - Румен Гечев и Кристиан Вигенин

ИТН - Станислав Балабанов и Тошко Йорданов (председател)

Теменужка Петкова от ГЕРБ предложи работното време на депутатите да се удължи с още една точка - обсъждане на проект за решение за предприемане на мерки за гарантиране финансовата стабилност и фискалната ликвидност на България. Въпреки ропота на някои депутати, това предложение се прие. Само ПП-ДБ гласуваха против. 

Те напуснаха демонстративно пленарната зала, след като Никола Минчев заяви, че нямат желание да "участват в този фарс". 

След като ПП-ДБ напуснаха, страстите се успокоиха и депутатите бързо гласуваха точката без дебат. После те решиха утрешното заседание да започне от 10 ч. вместо 9, "за да може колегите да си починат" - по думите на Йордан Цонев.

Заседанието приключи точно в 0:36 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

6

Балканец

04.04 2024 в 08:38

Аз като повтарям, че тиквата ги “сготви”, вие не вярвате.

Асенката ще го разследват за корупционни практики, а той завалийката обърна гръб на избирателите си, както и на интелигентните хора в страната, и сега е сам.

Осъден е вече по делото за невърнатия заем към американски гражданин, а трябва да се провери и обстоятелството, при което той е продал гаранцията по този заем. С това ще се занимава боко-пеевската прокуратура.

Без реален електорат тези мижитурки от ппдб вече са практически ненужни на гербдпс за нс, което много им утежнява ситуацията. От което ми става радостно.

1000

5

Win

04.04 2024 в 08:02

Като видят ,че някой е компетентен да си върши работата и правят всичко възможно да го дискредитират.

400

4

демотиватор

04.04 2024 в 07:50

Долу ръцете от Асенчо Инфлацията- той така добре управляваше финансите, а и е толкова готин, та к'ви митници там...
Асенчо, искаме те пак за министър, склони, умоляваме те !!!! (ジ)

723

3

user4eto

04.04 2024 в 07:47

Много ги боли, че започна и народа все повече да проглежда кои са истинските бандити и терористи. Чудят се сега кой да наклепат.
Пътни карти, фирмички на таки на кпп-тата, няма значение, измислят нещо глупаво и започват да квичат. Ако някога видя тия престъпници изтрепани или в затвора, ще вдигна едноседмичен банкет.

22548

2

dolivo

04.04 2024 в 07:36

ау как боли пътната карта

ау как се мята тлъстата риба и гледа да завлече с нея някой

870

1

Constanza

04.04 2024 в 01:15

Крадецът вика "дръжте крадеца".
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки