НС ще объди механизъм за компенсации от свръхпечалбите на ''Лукойл''

Очаква се депутатите да преодолеят президентското вето върху последните промени в Закона за енергетиката

Ружа Райчева 10 ноември 2023 в 07:00 993 1

Делян Добрев (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Йордан Цонев (ДПС). ГЕРБ и ДПС настояват да се приеме механизъм за компенсация на потребители от свръхпечалбите на

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Добрев (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Йордан Цонев (ДПС). ГЕРБ и ДПС настояват да се приеме механизъм за компенсация на потребители от свръхпечалбите на "Лукойл"

Народното събрание ще обсъди отново последните промени в Закона за енергетиката, за да преодолее наложеното върху тях президентско вето. С отварянето на закона ГЕРБ и ДПС настояват за механизъм за компенсации за цените на горивата от свръхпечалбите на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Идеята на ГЕРБ и ДПС е да се разработи механизъм за допълнително облагане на свръхпечалбите на бургаската рафинерия, който да доведе до облекчение на потребителите на горивата заради растящите цени. Бившият енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ) твърди, че предложените от тях промени ще доведат до отстъпка 73 стотинки на литър гориво. 

С последните промени в Закона за енергетиката се регламентира пълната либерализация на пазара на ток от 2026 година. Според президента Румен Радев това ще доведе до скок на цените на електроенергията. 

Заличаването на фигурата на обществения доставчик НЕК и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на ток я от ТЕЦ "Марица-Изток 2" и да застраши функционирането на "Мини Марица-Изток" още в средата на 2024 г., пише сред аргументите на Радев за ветото. 

Втора точка от програмата е традиционният за петък парламентарен контрол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!