НС отхвърли предложението на ''Възраждане'' за ограничение на хазартната реклама

OFFNews 03 април 2024 в 12:10 1435 3

Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Костадин Костадинов

Народното събрание отхвърли предложението на "Възраждане" за драстични ограничения на хазартната реклама. 

Понеже днес е първата сряда от месеца, по традиция като първа точка се фиксират законодателни предложение на опозицията. Законопроектът за промени в Закона за хазарта е внесен от "Възраждане" и предлага да се въведат драстични ограничения на хазартната реклама. 

В мотивите вносителите посочват, че хазартните игри развиват опасни зависимости у хората. Партията на Костадин Костадинов предлага и оттук нататък Съветът за електронни медии (СЕМ) и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да следят дали ограниченията върху хазартната реклама се спазват. 

Според "Възраждане" ограничаването на хазартната реклама ще намали обществените вреди и ще намалят зависимостта от хазарта. Те предлагат и да се въведе по-голяма вноска за социално отговорно поведение, която да се разходва за развиването на спорта и здравето, по-справедливо данъчно облагане.

Димо Дренчев от "Възраждане" заяви, че се наблюдава "верижна зависимост" - от залози в казина и игрални зали към бърз кредит, след това - съдия изпълнител, докато не се стигне до започване на работа "на черно", без трудов договор.

Според Румен Гечев от БСП хазартът трябва да бъде цялостно забранен в България. Той определи хазартната реклама като агресивна и опасна за непълнолетните.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" отново отправи обвинения в лобизъм срещу финансовия министър Асен Василев заради начина на облагане на хазартната дейност на операторите, която бе променена в края на миналата година.

Любен Дилов-син от ГЕРБ обърна внимание на това, че сумите, генерирани от пазарта, несправедливо се облагат. По думите му с резки промени, както са предвидени в предложения от „Възраждане“ законопроект, първите, които ще получат тежък удар, са общинските спортни институции.

В крайна сметка законопроектът беше отхвърлен с 67 гласа "за", 29 "против" и 79 "въздържал се" при гласуването му в пленарната зала, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

03.04 2024 в 14:47

Рекламата на хазарт трябва да се забрани, а не да се ограничи.

-690

2

nms

03.04 2024 в 14:05

Това е сигурно единственото нормално предложение от изрожденците.
Хазарта рязко получи някакъв много сериозен гръб от сглобката на не коалицията, никой от тях не гъкна. Черепа се прибра и започнаха и него да го перат. Ще се разбере някога какво са забъркали, ама ще е късно и ще са разбили маса хорски животи.

345

1

Джендо Джедев

03.04 2024 в 12:16

А, виж, тази идея на Копейкин не е съвсем лоша. Не съм сигурен за ефекта й върху зависимостите, но като гледам телевизия, от рекламите оставам с впечатлението, че българинът само играе хазарт и боледува. Та ако успеем да се откопчим поне от рекламите на Ефбет и други кърлежи, ще е добре. Досадни са.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки