Новите лични карти - с електронен носител и на същата цена

OFFNews Последна промяна на 15 август 2018 в 08:54 8373 0

Новите лични карти - с електронен носител и на същата цена

Новите документи за самоличност ще съдържат електронен носител с биометрични данни и електронна идентификация. Цената за издаването им остава същата.

МВР ще обяви днес нова обществена поръчка за новото поколение български документи за самоличност, която първоначално стартира преди две години, но беше прекратена след намесата на премиера. 

Предвижда се изграждането на център, в който документите да бъдат произвеждани. Подаването по места се запазва и то ще става по-бързо, тъй като заявленията ще се изпращат по електронен път. На същото гише документите ще бъдат получавани.

Новият център за производство на документи ще бъде със строг достъп и към него ще има и център за административно обслужване.

Ще има възможност за подаване на заявления за лични документи по електронен път. Обикновената поръчка остава 30 дни, а бързата - 3 дни. Променя се срокът на експресната - от 8 часа тя ще бъде от 12 до 24 часа.

Очакванията на МВР са "почти всички" европейски компании, които провеждат такива документи да се явят на търга, което означава, че ще има конкуренция в цените, обясни пред Нова тв зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

В електронният носител ще има биометрични данни, което позволява при гранични проверки да бъде удостоверена самоличността. Новите карти ще дават възможност за плащане на данъци и дори да се гласува електронно.

Предвиждат се три нови образци документи за лица, които са подведени под наказателна отговорност. Запазват се основните видове документи - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт и удостоверение за пребиваване на чужденци. Новост е възможността за удължаване на срока на валидност на задграничните паспорти за българи, живеещи в чужбина. Те ще важат не пет, а 10 години. Петгодишен срок на валидност ще имат паспортите за деца. Въвежда се и друг нов документ - карта за пребиваване на служител на НАТО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови