Новите десни: Пълен одит на системата за сигурност на Търговския регистър

OFFNews 16 август 2018 в 11:55 1907 0

Блокирането на Търговския регистър на България, в рамките на 6 дни, показа неспособността на властта да пази информацията на гражданите и фирмите, която е поверена на държавата. Това се казва в позиция на новото дясно движение "Възход", в което наскоро се вляха Единна народна партия на Мария Капон, Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски и Движение демократично действие.

Днес мълчанието на властта, в продължение на дни, оставя впечатлението, че данните са оставени на произвола на съдбата или с тях е било злоупотребявано. До този момент нямаме правдоподобна версия на компетентните органи, която дефинитивно да показва, каква е причината да блокира дейността на хиляди икономически субекти. Мъгливите обяснения на правителството, за сложността на проблема и терабайтите информация, не дават достоверно обяснение, а са предназначени да предизвикат съжаление и разбиране към отговорността да управляваш държава. Съхранението на тази информация е част от националната сигурност на България, заявяват от новата формация. 

От движение "Възход" са категорични, че оставката на министър Цецка Цачева и на изпълнителния директор Зорница Даскалова са най-малкото, което се очаква като решение за нанесените щети на гражданите и фирмите.

Очакваме кабинетът да възложи одит на системата за управление на сигурността на информацията на Търговския регистър на компания с висока компетентност, за да не стигнем до обичайната ситуация, в която властта проверява сама себе си, категорични са десните.

Според тях днешното управление е известно с емоционални и популистки решения, които костват много пари на данъкоплатците.

Като пример те посочват решението за едновременен ремонт на всички мостове в България, които са компрометирани.

За повод послужи трагедията с моста в Италия. За нас е неразбираема подобна логика на управление и защо ремонтите не са стартирали преди това. Ако утре се случи земетресение в някоя точка на света, вероятно ще се вземе решение за саниране на десетки хиляди сгради в България и на тяхната устойчивост. Още няколко подобни решения, взети на принципа - някъде нещо се случва, могат изключително бързо да доведат страната ни до фалит, заявяват от движението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови