Нови конституционни съдии ще има догодина

Йорданка Веселинова 12 декември 2023 в 16:38 1030 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), председател на комисията по конституционни въпроси

До 11 януари ще е срокът за подаване на номинации за конституционни съдии, решиха депутатите.

По-рано днес ресорната комисия прие проекторешението за процедурни правила за избор на конституционни съдии. Вносители на текстовете по традиция са лидерите на сглобката - Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В началото на извънредното пленарно заседание проекторешението бе вкарано по предложение на председателя на НС Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Очаквано беше и прието с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

НС задвижи и избора на конституционни съдии

Според приетия регламент, до три дни след края на срока за номинации за конституционни съдии предложенията се публикуват с името и мотивите на народния представител, предложил съответния кандидат. Анонимни становища няма да се приемат.

Преди изслушването на кандидатите, в срок от три дни, ще се приемат становища на юридически лица с нестопанска цел и професионални организации. Журналистите пък ще имат право да задават писмени въпроси до кандидатите. Те ще бъдат запознати с тях предварително.

След изслушването им в комисия предстои кандидатурите да бъдат гласувани в пленарна зала. За избран се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Избрани са двамата, получили най-много гласове. Ако никой не получи необходимият брой гласове, се обявява нова процедура.

За сексуалния шпионаж и интимните връзки

В началото на разискванията Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че не е нормално всичко да се приема в такъв извънреден порядък. Той поиска 30-минутна почивка, за да могат юристите на групата да се запознаят с приетите тази сутрин текстове.

След почивката Костадин Костадинов заяви, че от две години България е в конституционна и институционална криза. По думите му партиите от управлението опитвали да овладеят Конституционния съд, което поставяло под въпрос безпристрастността на съда. Според него това се правило, за да има удобно на управлението решение по искания от "Възраждане" референдум за еврото.

На свой ред Тошко Йорданов от ИТН заяви, че сглобката се е разбрала за КС и затова се прокарвали и правилата. Той заговори, че в процедурните правила имало забрана да се коментира интимния живот на кандидатите. По думите му това било риск, защото можело кандидатите да са с различна сексуална ориентация и да са цел на сексуален шпионаж от вражеска държава. Съпартиецът му Андрей Чорбанов продължи с тази теза и подхвана интимната връзка, въведена чрез Закона за защита от домашното насилие. 

На фона на дебат за руски сексуален шпионаж, вербуване и Альоша дебатът по проекторешението се проточи три часа. В крайна сметка имаше 12 редакционни предложения, от които бе прието само едно - за удължаване на срока за номинации. В първоначалния вариант бяха заложени 10 дни, т.е. до 22 декември. По идея на Никола Минчев срокът се удължи до началото на януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика