Нощен спор в НС: Даниел Лорер пое контрола върху ББР, ГЕРБ плашат с жалба в КС

Лорер поема контрола и върху Българската агенция за инвестиции

Йорданка Веселинова 10 февруари 2022 в 22:00 6858 0

Снимка parliament.bg

Нощен спор се завихри в парламента заради законопроекта за изменение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Предложението, внесено от Петър Кулински (ПП) и група народни представители, тази вечер мина  на първо четене.

От ГЕРБ-СДС обвиниха управляващите, че правят прибързани промени и не спазват правилника за дейността на Народното събрание, който се оказал "излишна книжка". 

"Ако Вие ще правите конституционна реформа, Бог да ни е на помощ", иронично заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. 

Той също обвини коалицията, че не спазва нормативните разпоредби.

Поводът за тези критики е липсата на обществено обсъждане, каквото по правилник би следвало да има за всеки гласуван в зала законопроект.

И така според гласуваните промени Даниел Лорер, който оглави новосъздаденото Министерство на иновациите и растежа, ще поеме контрола върху Българската банка за развитие (ББР), Българската агенция за инвестиции и освен това ще получи правомощия на министър на икономиката и заради това ще участва в процедурата за получаване на гражданство срещу инвестиции.

Именно темата за "златните паспорти" разбуни духовете в ГЕРБ, които поеха тезата на ДПС и се усъмниха, че управляващите имат интерес от процедурата за получаване на гражданство срещу инвестиции.

От ПП пък заявиха, че разпоредбите за получаване на гражданство чрез инвестиция все още са действащи. Законопроектът за отмяната му е гласуван в комисия, но още не е влязъл в зала.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС се заканиха, че ще сезират Конституционния съд.

Друга причина за нова размяна на обвинения се превърнаха и преходните и заключителните разпоредби на законопроекта, които променят други три закона. ГЕРБ -СДС обвиниха управляващите, че въпреки заявките да не повтарят тази практика, отново я следват.

Кулински пък защити промените с думите, че те са минимални и уреждат точки, свързани с настоящите промени.

След 2-часова размяна на обвинения и нападки все пак депутатите стигнаха до гласуване и промените бяха приети. От ГЕРБ-СДС обаче поискаха прегласуване, за което се оказа, че няма кворум. След това председателят на парламента Никола Минчев даде почивка и след края ѝ се проведе още едно гласуване. 

Тук депутатите от ГЕРБ заявиха, че това гласуване не е валидно, защото третото гласуване противоречи на правилника. Тази теза подкрепиха ДПС и "Възраждане". Последва и още един спор дали трябва, или не да има гласуване. Депутатите не успяха да се разберат и последва още една почивка. След края ѝ обаче председателят на НС Никола Минчев обяви ново гласуване и така промените окончателно бяха приети със 123 гласа "за". Депутатите от ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови