Ню Йорк Таймс: САЩ помага на България да се отърве от руската зависимост

OFFNews 17 януари 2015 в 16:29 9247 29

"Държавният секретар на САЩ е оценил високо смелите действия на българското правителство и ударите, които страната ни е понесла, в стремежа си да съблюдава европейското право.", пише "Ню Йорк Таймс" в статия, посветена на визитата на Кери у нас.

Изданието изтъква подкрепата на САЩ за министър-председателя Борисов и неговото ново правителство в борбата с корупция като необходимо условие за привличане на инвестиции в страната. "Ню Йорк Таймс" пише, че според Джон Кери не става въпрос само за демокрацията в страната, но и за осигуряването на инвестиционен климат и предпазване на страната от тези, които се възползват от ситуацията, за да упражнят неправомерно влияние върху националния й избор.

Всекидневникът припомня, че България, която е член на НАТО, зависи за 85% от енергийните си доставки и за 100% от ядреното си гориво от Русия и цитира думите на държавния секретар на САЩ по време на съвместната му пресконференция с българският премиер: „Нито една страна в света не трябва да бъде напълно зависима от доставките на енергийни ресурси от друга държава”.

Изданието изтъква, че САЩ са готови да помогнат на България, която е взела трудни решения, опитвайки се да защити своето енергийно бъдеще. „Ню Йорк Таймс” посочва, че според американския държавен секретар, един от основните проблеми е разработвеното на алтернативен проект на газопровода „Южен поток”, който бе отменен заради напрегнатите отношения между Русия и Запада и Вашингтон ще работи със София и Атина за възможното прокарване на газопровод от Гърция, по който да се осъществяват доставки на втечнен природен газ.

В статията пише още, че Съединените щати препоръчват на България диверсификация на ядрената й енергетика, което напомня за възможността щатската компания Westinghouse Electric Company да построи ядрен реактор в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!