Quantcast

Ню Йорк Таймс: САЩ помага на България да се отърве от руската зависимост

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2015 в 16:29 8379 29

"Държавният секретар на САЩ е оценил високо смелите действия на българското правителство и ударите, които страната ни е понесла, в стремежа си да съблюдава европейското право.", пише "Ню Йорк Таймс" в статия, посветена на визитата на Кери у нас.

Изданието изтъква подкрепата на САЩ за министър-председателя Борисов и неговото ново правителство в борбата с корупция като необходимо условие за привличане на инвестиции в страната. "Ню Йорк Таймс" пише, че според Джон Кери не става въпрос само за демокрацията в страната, но и за осигуряването на инвестиционен климат и предпазване на страната от тези, които се възползват от ситуацията, за да упражнят неправомерно влияние върху националния й избор.

Всекидневникът припомня, че България, която е член на НАТО, зависи за 85% от енергийните си доставки и за 100% от ядреното си гориво от Русия и цитира думите на държавния секретар на САЩ по време на съвместната му пресконференция с българският премиер: „Нито една страна в света не трябва да бъде напълно зависима от доставките на енергийни ресурси от друга държава”.

Изданието изтъква, че САЩ са готови да помогнат на България, която е взела трудни решения, опитвайки се да защити своето енергийно бъдеще. „Ню Йорк Таймс” посочва, че според американския държавен секретар, един от основните проблеми е разработвеното на алтернативен проект на газопровода „Южен поток”, който бе отменен заради напрегнатите отношения между Русия и Запада и Вашингтон ще работи със София и Атина за възможното прокарване на газопровод от Гърция, по който да се осъществяват доставки на втечнен природен газ.

В статията пише още, че Съединените щати препоръчват на България диверсификация на ядрената й енергетика, което напомня за възможността щатската компания Westinghouse Electric Company да построи ядрен реактор в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2015 в 14:08

Първо, питаха ли ни искаме ли да сменяме "руската зависимост" с американска? Второ, като ни хвалят, ще дадат ли някой мижав долар за компенсация на щетите /минимум 40 милиона долара на година само от "Южен поток", не говорим за Белене или Бургас-Александруполис!? Омръзна ни вече "братско" потупване по рамото:като искаш "партньори", плащай - и то яко - или се пръждасвай зад Океана!по-добре проститутки, отколкото курви.

19.01 2015 в 15:16

Япония...Южна Корея...на въпроса на номер 9

18.01 2015 в 16:48

Петата колона на ФАЩ мобилизирани по спешност да бранят евро-педероатлантическите "ценности", хахаха...

18.01 2015 в 12:38

Гацо каза!
Айдя я я яя, надниЧарЯ, почвайте: САМО Путин е виновен! Той и НИКОЙ друг! Толкоз!
Почвайте, че инаК с толкоз мижав надник, дилърчетата за ефтинджос ще ви дават сено за магарета, вместо качествена трева. Е, не че сбъркали откъм животното, ама пък сеното за магарета прави КратунЯ голяма, ама празна!
Затуй почвайте: Путин е виновен! Само той и никой друг! Толкоз!
"Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!

18.01 2015 в 11:02

Балкански,ти си заченат с погнуса,ама защо всички трябва да го разбират!А,мурзилките,вярно ли е,че Ви плащат по 3 копейки на написан ред.Дерзайте!В следващият век ще бъдете рублови милионери!

18.01 2015 в 08:38

Меняваме деспота с тиранин (по Вазов).

18.01 2015 в 04:49

До Обективен
Глупако разцъкай в чичко Гугъл и виж кога е имало Украинска държава...
Прочети в чичкото кога Поляците са изгорили Москва...
Прочети в учебника по история кой е освободил България от игото..
Аман от неграмотни америкоеврогейски подлоги