''Нито милиони, нито салони''. Какво остана след поръчката на спортното министерство за 25 нови физкултурни зали

Министерският пост за мен не е самоцел, защити се от Борисов министърът на спорта Димитър Илиев

Ружа Райчева 09 октомври 2023 в 12:40 2322 0

Димитър Илиев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Димитър Илиев в Народното събрание

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като заяви, че за него министерският пост не е самоцел. Стана и ясно, че от платените от министерството авансово 25 нови физкултурни салони през 2020 г. е бил построен само един-единствен.

Миналата седмица Борисов заяви, че ще има ротация на министрите в кабинета "Денков-Габриел" през март, след като се направи оценка на тяхната работа. По думите му ще има сменени министри, "ако се намери по-добър вариант". Сред примерите за "неработещи министри" бе именно името на Димитър Илиев. Днес пред БНТ спортният министър Димитър Илиев отговори на въпрос дали се чувства застрашен след думите на Борисов:

"За мен тази позиция не е самоцел. В момента имам шанса да бъда министър и това, което всеки ден си казвам, когато тръгна на работа, е, че трябва да правя добро. Кога ще си тръгна от поста няма значение. Единственото важно е, че когато си тръгна, ще го направя с гордо вдиигната глава. Ще знам, че сме работили почтено."

По думите му Министерството на младежта и спорта (ММС) е успяло да свърши изключително много неща за четирите месеца на новото управление. Министърът заяви, че той, а не Борисов, трябва да пита къде са инфраструктурните проекти за нови стадиони, физкултурни салони и зали, както и къде са финансиранията на спортните федерации. По думите му за 4 месеца е трудно да се върши цялата тази работа, но за 12 години (б.а. времето, в което управлява ГЕРБ) това би било напълно възможно.

Министърът на спорта даде приимер с това, че през 2020 г. ММС обяви, че ще построи 25 физкултурни салона, за което плаща 22 млн. лева със 100% аванс. Днес от тези 25 физкултурни салона е построен само един-единствен:

"Нито милиони, нито салони. Така че въпросите трябва да бъдат задавани от нас. Не е важно какво са направили предижниите, а какво можем ние да постигнем с времето си като ръководство."

В края на 2020 г. са сключени договори за 24 училищни спортни обекта в цялата страна и са предплатени 100% авансово, с ДДС, като досега само един е построен – в село Тополово, Асеновградска община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика