Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Нинова с писмо до Таяни заради думи на Джамбазки, че всички от БСП са за разстрел

OFFNews Последна промяна на 13 август 2018 в 11:10 5914 4

Във връзка с изказването на евродепутата Ангел Джамбазки, че "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел" председателят на НС на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни и председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман.

В текста на лидера на БСП се казва: 

Обръщам се към Вас във връзка с недопустими изявления на член на Европейския парламент в българските медии. Ангел Джамбазки, в интервю за електронно издание, отрича правото на най-голямата опозиционна партия в България да коментира важни национални въпроси и заявява: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел".

Това не е изолиран случай. За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери. Трябва да отбележа, че в годините на прехода след 1989 г., в условия на най-тежка политическа конфронтация, никога народни представители и политически фигури не са си позволявали подобни крайности, призовавайки към физическо унищожение на политически опоненти. Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа. Когато подобни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз вярвам, г-н Председател, че е Ваше задължение да се разграничите и да предприемете възможните мерки в институцията, която е символ на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с поведението си един неин член поставя кафяво петно. 

Трябва да подчертая също, че Г-н Джамбазки не е просто член на Европейския парламент. Той е заместник-председател на една от съуправляващите партии в България - ВМРО, чийто председател Красимир Каракачанов е вицепремиер и министър на отбраната. В този контекст заплахите трябва да бъдат разглеждани с още по-голяма загриженост. Особено тревожно е, че от думите на Ангел Джамбазки не се разграничи публично нито ръководството на неговата партия, нито премиера и председател на водещата в управлението партия ГЕРБ Бойко Борисов. 

Знаем, че политическият дебат понякога е остър и агресивен между различни по своята идеология партии , но когато езикът на омразата завладява този дебат, когато последователно се създават предпоставки омразата да премине от говорене към действие, наша обща отговорност е да използваме всички възможности да го пресичаме и да показваме ясно, че спазването на човешките права и толерантността са ценности, които Европейският съюз и неговите институции ще отстояват без колебание.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8696

4

Санд

14.08 2018 в 16:05

Казал го е метафорично, но как беше: "Гузен негонен бяга"

13409

3

мнение от IP

13.08 2018 в 16:18

Джамбазки не си мери приказките. В тази коалиция това не е прието. Да се бутат бабички, обиждат полицаи и чупят врати се счита за естествено. А Нинова е толкова абсурдно драматична, но само по идиотските скандали. Не и по важните проблеми. Защо не сезира ЕК за корупцията, беззаконието, престъпността, а за това какво бил казал някой си грубиян? Защото не и отърва....

7671

2

Hissarion

13.08 2018 в 13:42

Джамбазко съвсем е изтрещял. Всички сме наясно, че единствен мотив в живота му е кинтата, но сухата му безскрупулност говори за психопатологични отклонения.

11256

1

mendi

13.08 2018 в 11:32

Подкрепям КУРнелия! Не всички са за разстрел - има и такива за затвора!