Нинова получи и веднага върна мандата за съставяне на правителство

OFFNews 07 декември 2016 в 10:16 4766 1

Снимка БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прие мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание, предаде "Фокус". Официалната процедура продължи около 3-4 минути.

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи издадения указ на Корнелия Нинова, която го прие и веднага върна предварително подготвения от БСП отказ за съставяне на правителство в това Народно събрание.

След процедурата държавният глава изрази надежда при връчването на третия проучватлен мандат да се състави кабинет.

Най-вероятно третият мандат ще бъде връчен на Реформаторския блок, които заявиха готовност за съставяне на правителство. Вчера РБ проведоха среща с ГЕРБ по темата, но без съществен резултат. 

Президентът да забърза процедурата по връчването на третия мандат и възможно най-скоро да изпълни процедурата за назанчаване на служебен кабинет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, след като върна мандата.

"БСП лява България" получи мандат за съставяне на правителство, върнахме този мандат. Потвърдихме отново позицията си, че 43-то Народно събрание е с изчерпани ресурси, че според нас то не може да състави трайно мнозинство, не може да гарантира стабилност и предлагаме по-бързо да се върви към предсрочни избори. Представихме на президента нашето мнение, ако може да забърза процедурата по връчването на третия мандат на следваща парламентарна партия и възможно най-скоро да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. Смятаме, че това бавене в момента не гарантира стабилност, а обратното", заяви Нинова, цитирана от "Фокус".

"Поставихме въпрос че в последния месец, макар и в оставка правителството възлага обществени поръчки за над 1,4 млрд. лв., прави назначения, политическите си кабинети ги урежда на административни служби, правят се предложения за изпращане на посланици - вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да прави. Поставихме този въпрос пред Плевнелиев и служебният кабинет, който той ще назначи да спре тези действия", допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!