Нинова: Използва ли Борисов протестите на зърнарите, за да сваля правителството

Желанието му от години наред да прегърне БСП, за да я задуши, продължава и през местните избори, но няма да стане, категорична е тя

OFFNews 17 септември 2023 в 15:05 4107 1

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Корнелия Нинова

Всичко и в този протест, и по принцип е политика. Защото решението на парламент и правителство - това е правене на политика. Борисов вчера каза: "Докато бях премиер дадох на зърнарите 30 млрд. лева". Питаме се дали пък Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля правителството? Кардиналното решение е да се промени това на Народното събрание - да се върне ветото и да се потърси отново съюз с Полша, Унгария, Словакия.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР. Тя допълни, че сектор земеделие е един от най-сериозните, които произвеждат БВП и внасят данъците в страната.

"Едва ли санкциите на ЕК трябва да ни притесняват. Както виждаме и други държави ще го направят. Стратегическото решение е правилно преразпределение на субсидиите към други сектори - плодове, зеленчуци, мляко и месо", каза Нинова.

Според нея по-голяма част от субсидиите трябва да се преразпределят към производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо, защото твърде много и европейски, и национални средства се отделят за зърнопроизводство. 

Решението на правителството и парламента за вдигане на ветото за внос на жито от Украйна Нинова определи като предателство на националния интерес.

"Прави впечатление, че Полша, Словакия, Унгария, които са ястреби в подкрепата за Украйна - този път защитиха собствените си национални интереси, икономиката и земеделието си. Този проблем има европейско измерение. Защото 4 пъти нашия министър на земеделието е заявявал позиция против вдигането на забраната. И изведнъж по някакви неясни причини това отношение се променя", заяви още Нинова. 

Лидерът на БСП определи твърдението, че това ще понижи цените на хляба и хлебните изделия като лъжа. 

По думите ѝпротеста се разраства, а от вчера се наблюдава и включването на пчеларите в него.

Корнелия Нинова коментира и "сглобката" между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ:

"Промяната, която се очакваше за разграждане на модела ГЕРБ и Борисов не се състоя след парламентарните избори. Очакванията се провалиха, защото промяната и статуквото се прегърнаха и направиха тази безпринципна сглобка. Съмнявам се, че избирателите на ПП, които искаха изчегъртване на ГЕРБ - са им казали да се прегърнат с Борисов. Както и се съмнявам, че избирателите на ГЕРБ, които 3 месеца слушаха колко вредни, неграмотни, некомпетентни и крадливи са ПП - са съгласни Борисов да им даде властта и да продаде ГЕРБ".

Лидерът на БСП обясни, че "желанието на Борисов" от години наред да прегърне БСП, за да я задуши, продължава и през местните избори, но няма да стане.

"Гледала съм го какви манипулации прави - задкулисие, обръчи от фирми, държане в подчинение, непризнаване на институциите, унищожаване на опозицията и журналистическия глас, който се надига. Ето това искаме да променим. Трудно е, струва ни много, бият ни много, но няма да се откажем", добави председателят на БСП за приоритетите на партията", обобщи Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

1

динозавър

17.09 2023 в 22:18

Нинова да обясни защо справедливите протестиращи карат коли за милиони. Но преди това да обясни как синчето и учеше в университет, който не дава стипендии на чужденци, а обучението струва няколко стотин хиляди. И още нещо да обясни - какво общо имаше нейният съпруг с Лукойл. Впрочем дали е нещо друго или е същото.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews