Нинова: Ако правителството реши да се изпраща оръжие за Украйна, БСП напуска

Ще обсъдим ремонта на украинска военна техника на коалиционен съвет, не се задават избори, каза още тя

OFFNews 29 април 2022 в 11:37 3827 5

Снимка Архив - БТА

"Правителството реши ли да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна, да - БСП ще напусне коалицията", заяви лидерът на левицата и вицепремиер по икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

"Да изчакаме да видим какво ще се гласува. Много неща се говорят, всякакви интерпретации. Мнозинството е "за" да възложи това (изпращането на военно-техническа помощ за Украйна) на Министерски съвет, едни искат други мерки(...)Правителството реши ли да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна, да - БСП ще напусне коалицията", заяви тя.

Вицепремиерът отрече България да изнася оръжия за Украйна, което беше потвърдено както от разследване на "Ню Йорк таймс", така и от Асен Василев.

"Всякакви спекулации в момента, че реално се изнася - отново потвърждавам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 до 60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол какво се случва след това. При нас няма нито един договор нито за Украйна (...) нито с Русия, държа да отбележа. Стигне ли се до решение на МС за такъв износ - ние напускаме", допълни Нинова.

Тя съобщи, че след прибирането на премиера Кирил Петков ще има коалиционен съвет. Тогава ще бъде обсъден и въпросът за ремонт на украинска военна техника - това бе поискано от президента Володимир Зеленски при вчерашната визита на Петков, Заков и представители на ПП, БСП и ДБ.

"Не мисля, че се задават избори, особено в тази ситуация", смята тя.

Нинова, която днес посети зеленчуковата борса в Първенец, заяви че ще поиска допълнителни 100 млн. лв. помощи за зеленчуковите производители при планираната актуализация на бюджета.

Тя отново повтори вчерашното си предложение за замразяване на цените на газа и доплащане на остатъка от държавата, като тези средства да дойдат от допълнително облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества. Нинова настоява още за нулево ДДС за плодове и зеленчуци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

29.04 2022 в 17:17

Освен това парламентът гласува ли го, кремълската прислужничка няма думата. А по всичко личи, че ще има мнозинство "за".

-240

5

редовно четящ

29.04 2022 в 17:16

И като напусне, ще гледа правителство през крив макарон!

1767

4

fiki

29.04 2022 в 14:36

да гласуват, т.е да направят това за което сме ги избрали, сърдитите дечковци директно отсега да си ходят

2910

2

ivenco

29.04 2022 в 11:56

А ако парламента реши?Тук май е врътката за оставане във властта.Както каза Дайнов преди два месеца - < нинова с 9 коня да я вържат заедно с бюрото,не могат я изкарат от кабинета> :)