Няма напредък в преговорите ни с Македония по спорните моменти от историята

OFFNews 11 април 2019 в 23:58 3104 1

Снимка mfa.bg

София и Скопие не постигнаха напредък в преговорите по спорните моменти от съвместната история, съобщи БНР.

На 10 и 11 април в резиденция “Бояна“ заседаваше съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

"Спокойно мога да кажа, че това това не се случва за първи път, не постигнахме съгласие около личността на Гоце Делчев, предложеният от нас проект на текст, който да бъде изпратен до двете правителства, не беше приет от нашите колеги. Оказа се, че дори античността създава някои проблеми при достигането на бързи решения за това как да бъдат променени онези моменти в интерпретацията на това време в учебниците, които не задоволяват едната или другата страна“ - коментира проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на съвместната експертна комисия.

Спор е предизвикал и неточният начин, по който в македонските учебници се интерпретира пристигането на апостол Павел на Балканите и обръщението му към първите християнски общини във Филипи и Солун.

От българска страна има възражения и за липсата на прецизност при употребата на исторически географски карти в македонските учебници, съобщи още проф. Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика