Ненчев призова за обединение на демократите: Верният път е само един

OFFNews 03 октомври 2018 в 16:10 4373 0

Лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев призова за обединение на демократичната общност в България.

Той настоява за "учредяване на единен политически съюз и избор на неговите лидер, ръководство и програма, чрез честни вътрешни избори". 

"Всички ние, заедно, можем да сбъднем не само мечтата за Европа, но и мечтата за демократична, правова и просперираща България. Верният път е само един! Погрешните са хиляди", написа той във Фейсбук. 

Той е на мнение, че евроатлантическото бъдеще на България е силно застрашено без единно представителство на демократичната общност на следващите европейски, местни и парламентарни избори

Миналата година партията на Ненчев напусна Реформаторския блок и дълго време излизаше с общи позиции с Да, България", "Зелените" и ДСБ. Очакваше се, че БЗНС ще се присъедини към още насъздадената тогава "Демократична България", а това трябваше да стане скоро след създаването на формацията. "Да, България", "Зелените" и ДСБ обявиха обединението още през април и тогава заявиха, че са отворени за коалиране и с други опозиционни формации. Междувременно обаче БЗНС и  партиите от "Демократична България" се разминаха в позициите си за това под каква форма точно да е партньорството им. 

Ето какво написа днес Ненчев в социалната мрежа:

Обръщам се към демократичната общност в България, от името на БЗНС, с призив за учредяване на единен политически съюз и избор на неговите лидер, ръководство и програма, чрез честни вътрешни избори.

Желанието на отделни политически сили да се представят и постигнат сами своите цели на изборите не донесоха очаквания от цялата демократична общност резултат. Желанията и надеждите на свободолюбивите българи са за преодоляване на тяснопартийните интереси и за широко обединение около ценности и каузи.” Вътрешносъюзните избори могат да бъдат най-добрият отговор на тези очаквания. Убеден съм, че без единно представителство на демократичната общност на следващите европейски, местни и парламентарни избори - евроатлантическото бъдеще на България ще бъде сериозно застрашено!

Без общи усилия и ясна управленска визия за бъдещето ни, без единство на демократичните сили и единен лидер на бъдещия съюз, няма да можем да се справим с мафията и задкулисието в страната. Разделени и слаби, няма да успеем да изградим силна и ефективна съдебна система. Няма да бъдем в състояние да гарантираме по-добра здравна система, по-добра и по европейски функционираща социална сфера. Няма да успеем да реформираме и възродим образованието, отбраната, земеделския сектор и културата у нас.

Без общите ни усилия, нашата страна няма да успее да излезе от периферията и да достигне стандартите на развитите европейски страни. Ако не изградим единен политически съюз, няма да направим България достоен член на държавите от евроатлантическото семейство и желано място за реализация и живот на нашите деца. Всички ние, заедно, можем да сбъднем не само мечтата за Европа, но и мечтата за демократична, правова и просперираща България. Верният път е само един! Погрешните са хиляди!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!