Не пуснаха „Правосъдие за всеки“ на заседание на правната комисия

Симона Костадинова 13 април 2016 в 17:51 2949 1

Снимка OFFNews / Архив

Представителите на "Правосъдие за всеки" не бяха допуснати на заседанието на комисията по правни въпроси в парламента, което се провежда в сградата бившия Партиен дом.

Причината, поради която от "Правосъдие за всеки" трябваше да влязат на заседанието, е, че като последна точка в дневния ред беше заложено разглеждането на техните 7 точки за радикална съдебна реформа.

В сградата са били допуснати единствено двама души от инициативата - Пепи Кънчев и Любомир Авджийски. Те обаче се представили като членове на други неправителствени организации. Тези, за които са били пуснати пропуски като представители на самата инициатива, не могли да влязат.

"Пуснах списъка с имената на хората, които ще присъстват като представители на "Правосъдие за всеки" вчера. Днес се обадих за потвърждение, а секретарят на правната комисия ми каза, че списъкът не е утвърден. Отидох в 14 часа, казах си името и ми отговориха, че ме няма в списъка с акредитираните лица", обясни пред OFFNews Велислав Величков от инициативата.

Той обясни, че депутати са му предложили да влезе като техен гост на заседанието, но е отказал, защото е искал да присъства като представител на "Правосъдие за всеки", а не като "физическото лице Велислав Величков".

"Странно е 25 часа да не бъдат утвърдени имената ни, за да влезем на заседанието", каза още той.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обаче е категоричен, че представителите на инициативата са имали пропуск и е трябвало да бъдат пуснати в сградата. 

Наложи се комисията да направи почивка, за да се изясни какво точно става и защо представителите на инициативата не са допуснати до сградата. 

След почивката Кирилов показа скрийншот от системата за пропуски на Народното събрание, за да докаже, че на всички от "Правосъдие за всеки" са извадени пропуски и имат достъп до сградата. Не стана ясно обаче в такъв случай защо представителите на инициативата не са били допуснати в сградата. 

"Ако продължавате да си правите евтина реклама на наш гръб и да четем в някакви вестници след това как не сме ви давали възможност да представите инициативата си, ще проведа разглеждането на инициативата ви на закрито заседание", каза Кирилов на двамата от инициативата, които успяха да влязат на заседанието.

Те пък отговориха, че не може да бъдат заплашвани.

В крайна сметка обаче депутатите от комисията взеха решение наистина да отложат разглеждането на тази точка за другата седмица.

"За мен е важно другата седмица, когато ще се гледат предложенията ни, да можем да влезем като представители на инициативата, а не да търсим как да влезем по други начини", каза Велислав Величков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови