На фона на "Апартаментгейт" президентът свиква Съвета за национална сигурност заради корупцията

OFFNews 08 април 2019 в 08:00 3092 2

На фона на имотния скандал във властта президентът свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) с една тема: корупция. Началният му час е 13 на бул. "Дондуков" 2.

Напазарувани на завидни цени апартаменти в скъпи софийски квартали костваха постовете на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов. Човекът, от когото тръгна скандалът - вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна Народното събрание, но не и позицията си в партията. Съмнително е, че има кой да провери всичко безпристрастно. Оказа се, че шефът на Антикорупционната комисия в държавата Пламен Георгиев се е сдобил с тризонет с огромна тераса, която не фигурира в декларацията му. Президентът Радев свали доверието си от него. Неясно е също как синът на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов се е сдобил през 2018 и 2019 г. с недвижими имоти за много пари, чийто произход не е ясен. Борислав Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си.

Георгиев и Сарафов излязоха в отпуск.

Радев обясни, че сериозният проблем с доверието в държавността е причина да свика Консултативния съвет, напомня БНР.

От БСП настояха за отстраняването на председателя на Антикорупционната комисия.

„Как реагират партиите в момента? С оставките те казват: „Проблемът е приключен“. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата“. И призова органите за борба с корупцията: „Те да бъдат пример за чистота и аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи, защото без здрава съдебна система нямаме правова и просперираща държава“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови