Мутри вън! искат да се обединят с друга група в парламента, но с коя?

Ружа Райчева 22 април 2021 в 14:17 8215 0

Част от депутатите от ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" имат план да се обединят с друга парламентарна група. Това стана ясно при гласуването на новия правилник на парламента. 

Вчера на първото събиране на временната комисия за изработване на Правилник за организацията и дейността на НС бе внесено предложение за промяна на чл.13, ал. 4. 

Предложението е внесено от Николай Хаджигенов, Мария Капон, Арман Бабикян и В. Василева-Филаделфевс и гласи:

"Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група и могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова парламентарна група."

Комисията не подкрепи предложението. 

Днес в пленарната зала предложението се обсъди отново и бе гласувано. Наложи се да се гласува няколко пъти заради безредиците в залата.

Народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев обвини "Изправи се! Мутри вън!" в политическо номадство и изказа мнение, че техните гласоподаватели биха се разочаровали, ако се обединят с друга парламентарна група.

Арман Бабикян от ИМВ заяви, че е нормално две близки по мислене политически групи да работят заедно. По негови думи в това се състои политиката.

В спора се намеси и Александър Ненков от ГЕРБ, който напомни изказване на Корнелия Нинова от 2014 г. Тогава тя обяви края на политическото номадство. Нинова не беше в залата, за да отговори. Ненков отправи и други остри критики към ПГ на "Изправи се! Мутри вън!, без да назове името на групата.

Народният представител от ИМВ Мария Капон мотивира предложението с факта, че основната идея е да се даде възможност на депутатите да се съюзяват и да правят политически формирования, въпреки че са от отделни парламентарни групи.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви от трибуната, че ИМВ ще излъжат избирателите си, ако направят алианс с друга партия.

Изненадваща беше реакцията на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", която заяви, че държи на принципите си и няма да подкрепи предложението. По думите ѝ то би създало предпоставки за "цепещи се електрони".

Като за финал народният представител на ГЕРБ Георг Георгиев направи цветущо изказване по адрес на предложението.

"Ние в чуждата любов не се бъркаме, защото е нехигиенично."

Заради разразилия се скандал се наложи прегласуване на два пъти. Но в крайна сметка предложението не бе прието. В гласуването участваха 204 народни представители, "за" бяха 198 за, 5 "против" и 1 "въздържал се".

Не стана ясно с кого точно иска алианс "Изправи се! Мутри вън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови