Москва подготвя ответни мерки заради изгонването на руски дипломат от България

OFFNews 29 октомври 2019 в 21:22 4056 1

Снимка wikimedia

Руското външно министерство

Официална Москва ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България, съобщи пред ТАСС заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика, каза лаконично Грушко.

По-рано днес стана ясно, че руското посолство в София се е забавило 72 часа и не е отпратило в Москва дипломата, разследван от българските власти за шпионаж.

"В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР." - съобщават от българското външно министерство.

На руския посланик е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат, разследван за шпионаж, да напусне България.

Същевременно във вторник вечерта посолството на САЩ в София излезе с позиция, в която се казва:

"Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови