Митничарите ще могат да разследват контрабанда и измами с ДДС

Ивайло Анев 22 април 2015 в 17:19 3356 1

Митничарите да могат да разследват, издирват и конвоират лица, извършващи контрабанда или измами с ДДС. Това предвиждат промени в Закона за митниците, които бяха одобрени от правителството на днешното заседание.

Новата разпоредба цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с неплащането на акциз и ДДС в големи размери.

Промените предвиждат решението на митническия орган, с което се определят длъжникът и размерът на публичното държавно вземане, да може да служи като изпълнително основание за принудително събиране на установените вземания. Целта е да се подобри ефективността и да се скъсят сроковете по събирането.

Според законопроекта стоките, които са предмет на митническо нарушение, няма да се отнемат в полза на държавата, ако стойността на митния сбор е под 35% от стойността на самата стока. С това се цели облекчаване на режима на отнемането и по-справедливото му прилагане при оценка на всеки отделен случай.

Министрите решиха още кандидатите за работа в агенция „Митници” да преминават тест за професионална и психологическа пригодност, преди да бъдат наети. Такива тестове ще преминават и вече наетите служители преди повишаване в длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!