Министерството на енергетиката крие мащабна авария в ''Цанков камък'', алармира ДБ

Ружа Райчева 03 ноември 2022 в 12:31 3717 2

Брифинг на ДБ в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Брифинг на ДБ в Народното събрание

"Демократична България" обяви, че Министерството на енергетиката (МЕ) крие сериозна авария, случила се в периода 13-15 октомври в хидровъзел "Цанков камък", която е довела до преустановяване на работата му. 

Това съобщиха съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев и депутатът Йордан Иванов в кулоарите на Народното събрание. 

Атанасов заяви, че на фона на наближаващата зима е изключително важно в какво състояние е българската енергетика. Йордан Иванов каза, че преди час от ДБ са научили, че във ВЕЦ "Цанков камък" има сериозна авария, която е довела до преустановяването на работата му.

"Тази централа е средата на централа "Въча". Затруднява се и работата на ВЕЦ "Девин". Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност на един АЕЦ Козлодуй. Това е риск за енергийната сигурност на страната, притеснени сме, че МЕ крие тази информация", обяви Йордан Иванов. 

По думите му служебният министър на енергетиката Росен Христов трябва да отговори защо се крие зад тази авария, станала преди 15 дни. 

"Защо тази авария се прикрива като планов ремонт? Какви са щетите по Цанков камък и кога ще бъде пусната централата в експлоатация?", попита още Йордан Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

03.11 2022 в 12:37

Как бе, това е централата на хидроинженера!!! Няма начин нещо да не е както трябва :) НалЕ, сашке? Аре на амбразурата!
 
X

Да помогнем на украинските деца!