Миков към ГЕРБ: Миризмата на власт възбужда посланията ви

OFFNews 11 юни 2014 в 11:10 6505 21

Михаил Миков

"Спечелили сте европейските избори и миризмата на власт възбужда посланията ви по отношение на пълния триумф за вземане на институции, но този триумф е твърде, твърде лъжовен. "

Това заяви от парламентарната трибуна днес председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той пожела да се изкаже по време на дебата по избор на състав на Сметната палата. От ГЕРБ настояват мнозинството да не избира състав на одитния орган заради факта, че скоро предстои оставка и управляващите не се ползват с обществено доверие. От партията на Борисов дори няколко пъти намекнаха, че ако съставът бъде избран сега, ГЕРБ ще го сменят, ако дойдат на власт.

Обсъжданията породиха възмущението на Миков и той коментира, че ГЕРБ работят за деинституционализацията на страната, защото "искат повсеместен пожар". Според Миков е наложително съставът на Сметната палата да се избере днес, защото одитният орган има важна роля за предстоящите парламентарни избори.

Миков предупреди опозицията, че дава лош пример на останалите партии, защото се отнасят с неуважение към институциите.

"Защо получаваме заплата, ако 42-рото Народно събрание няма своята конституционна и от избори почерпена легитимност и кое дава гаранция, че следващото Народно събрание, което е на прага, ще бъде по-легитимно? Кое дава гаранция, че онези, които са недоволни от политическата конфигурация, ще я признават и няма с всички средства, позволени и непозволени, да съсипват, да деструктира. Днешната дискусия е доказателство, че България ев дълбока институционална криза", каза Михаил Миков.

Председателят на парламента предупреди ГЕРБ, че дори да поемат управлението след изборите, бойкотът, който са давали на парламента през отминалата година, може да послужи като пример за следващата опозиция и това ще задълбочи кризата в страната.

Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева поиска лично обяснение към Михаил Миков. Тя заяви, че вярва в искрената му загриженост за парламентаризма в страната. Според нея обаче думите му са щели да имат по-голяма тежест, ако са произнесени на 13 юни 2013 г. (ден преди избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - бел. ред.), защото на 14 юни е станало ясно, че дневният ред на страната не се определя от парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!