Местан поиска равенство между езиците с думи на Константин-Кирил Философ

Симона Костадинова Последна промяна на 22 май 2015 в 12:59 11987 25

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за равенство между езиците, като се позова на думи на св. Константин-Кирил Философ, с които е защитил правото славянският да бъде приет като свещен език за християнството.

В декларация на партията по повод 24 май- Деня на славянската писменост и култура, която Местан изрече от парламентарната трибуна, той "припомни" думите на св. Константин-Кирил Философ от неговата Беседа против триезичниците, произнесена през IX век във Венеция.

Ето какво е казал св. Константин-Кирил Философ тогава, а Местан цитира днес:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ?Също тъй слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена - да бъдат слепи и глухи ? Пояснете ми, бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или за завистлив, та не желае ?“

Местан попита риторично дали днес има съзнание за равнопоставеността на всички езици.

"Имаме ли ясно съзнание, че нито един език не може да бъде поставен по-високо от друг, че е въпрос на не просто късогледство, а на мракобесно мислене, да се допуска йерархизирането на езиците и на тази база едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други? Това е само един реторически въпрос", заяви лидерът на ДПС, защитавайки агитирането на турски език.

След като Местан сам измести темата на декларацията по повод 24 май към политическата тема, той заяви, че "празникът не позволява да политизираме, защото на 24 май всички трябва да имаме воля, за да се поставим над политическите си пристрастия".

Той продължи декларацията с още политически послания: "И все пак въпросът, който поставям от името на ДПС, заслужава своя отговор и аз се надявам всеки един от вас да потърси своя отговор в себе си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.05 2015 в 13:03

Технологията на летящите дронове е нещо сравнително ново и доста динамично. Чудно ми е, само аз ли си мисля за комплект дронове, взривяващи сараи, прасета и въобще самозабравили се политико-мафиоти в kleta majka Bylgariq? Чудно ми е и нещо друго - ако се съберем няколко технически компетентни личности с едни и същи разбирания и възможности, до къде можем да стигнем? Какви алтернативи има за живота ни в тази клета страна? Дали въобще останаха мирни такива? До кога ще продължаваме да бъдем овчи народ?!

23.05 2015 в 12:47

Да прав е Местан ефенди. Аз лично нищо напротив нямам срещу турския език, нека си го говорят хората в Турция. А в България, в България си имаме Български език с много красиви диалекти с богат изказ: Бегай мани се, малий тоа ша замма го натърта, он е за мандръсане таа марльовина..
И за да ме разбере по добре Местан бей: Türkiye'ye türk seferde konuşmak isterseniz Bulgaristan'da biz Bulgarca konuşuyoruz.

демек: В България се говори български, ако искате да говорите на турски заминате за Турция.

23.05 2015 в 11:17

Нека Местан да посочи в коя съвременна държава има равенство между езиците.
Иначе добре преиначава историята..поредният пример как дяволът чете евангелието

23.05 2015 в 02:21

Другарю Местан, мислех си че ще ви гръмнат с Калашников, но май ще е с ТУРСКО чифте.Началника го пропуснаха!?! Удоволствие ли ви доставя да дразните Българския народ? Съгласен съм да има новини на турски език,когато си направите медия! Мисля че е престъпление да ги пускате по БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ! Нямам нищо против БЪЛГАРИТЕ от Турски произход(защото в България всички са БЪЛГАРИ), но съм развил огромна нетърпимост спрямо вашата партия, и към вас лично! Желателно е да спрете с дразнещото си поведение докато още можете! Дано сте ме разбрали правилно!!!!!

22.05 2015 в 21:11

Днес има съзнание за равнопоставеността на всички езици.Турският език има право да съществува и е официален език в Република Турция. В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК Е Б Ъ Л Г А Р С К И Я Т.Точка по въпроса,господин екзактний!!!

22.05 2015 в 21:03

Защо тогава в джамиите да не се пее на български?

22.05 2015 в 20:03

Незнам но искам всички да се вдигнем и,да ги,наредим вече до стената тея отрепки и да гърмим и да гърмим докато не остане нито един на 21 години съм и не ми се живее в МАЙКА БЪЛГАРИЯ идва и вашето време помаци

22.05 2015 в 18:59

Истинъта ние си я знаем, местане! Ти си откровен българофоб и българомразец!Освен това си и лидер на противоконституционна турска етническа партия (котерия), който пропагандира турския език да бъде признат като втори официален в България!

22.05 2015 в 18:26

Единственото турско хубаво нещо, което знам е харемът! Обаче ханъмите има са много църни и трътлести. Да пребъде Велика БЪЛГАРИЯ!

22.05 2015 в 16:35

Рязания,да отиде в турция да иска равенство на езика,та да видим дали няма да му го отрежат,но това са чедата на комунистите т.е.на Д.С.