Протест срещу ЦИК заради отказа й да разгледа сигнал за агитация на турски език

Симона Костадинова 14 октомври 2014 в 11:34 5399 4

Граждани готвят нов протест пред сградата на бившия Партиен дом, където се помещава Централната избирателна комисия. Този път демонстрацията е заради неразгледани материали, свързани с агитация на чужд език, осъществявана от ДПС.

Протестът ще се проведе утре в 18 и 30 часа, а сред организаторите му са един лицата на протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и срещу кабинетът на бившия премиер Пламен Орешарски.Това са Бебо Халваджиян, Теодор Михайлов, Ася Стоянова и "ранобудния" студент Борис Рангелов.

"Разглеждането на видеоматериалите по сигнала е било отхвърлено с гласовете на членовете на ЦИК от квотата на ДПС Ерхан Чаушев, Севинч Солакова и Метин Сюлейманов, също Алексанър Андреев от БСП и самия председател на ЦИК Ивилина Алексиева от БСП", посочват организаторите на събитието.

Протестиращите обясняват, че с предизборната агитация на турски език е нарушена норма по член 133, алинея 2 от Избирателния кодекс, която гласи, че предизборната кампания се води на български език. Ето какво точно гласи тя:

Чл. 133. (1) Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

(2) Предизборната кампания се води на български език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови