Мария Касимова: С Лозан Панов не сме партийни кандидатури

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2021 в 08:45 928 10

Снимка Архив

Аз самата не очаквах за себе си, първо, че ще имам такава възможност, второ, че ще се впусна в нещо такова. Но и журналистът, и писателят отразяват времето и нещата, които ни се случват, те и променят тези неща. В работата си на журналист достигнах моите лимити.

Това обясни Мария Касимова - Моасе, кандидат за вицепрезидент на Лозан Панов, който беше издигнат за президент от ИК и подкрепен от "Демократична България". 

Свобода има дотолкова, доколкото да избереш от какво да бъде зависим. Аз искам да бъда зависима от моето чувство за отговорност, от това, което смятам, че е честно и нечестно, така че аз не се страхувам, че ще загубя свободата си, обясни Касимова.

Смятам, че в политиката човек трябва да умее да води разговори и да бъде точен и верен на своите критерии, но в същото време и полезен, обясни тя. Надявам се моите умения и като майка, и като свободен артист, и като журналист да ми бъдат полезни, каза още Касимова. 

Като журналист и активен гражданин познавам позицията на Лозан Панов, особено през последните 7 години. На мен ми е направило впечатление неговото чувство за справедливост, вярвам в неговата почтеност и така или иначе, той беше моят кандидат. Когато той ми се обади, с изненада и вдъхновение приех поканата да застана до него, каза още кандидатът за вицепрезидент. 

Моята основна битка е хората да разберат, че тези институции реално са наши институции. Затова моята идея е от едно такова високо място да работя директно с хората, подчерта Касимова. 

Тя допълни, че не подценява никой от съперниците за президентския пост на изборите. Не мога да кажа кой е по-добър или по-лош, по-силен или по-слаб. Ние с Лозан целим хората, независимо от коя партия са и какви политически възгледи имат, да видят в нашите идеи своя кауза. Абсолютно потвърждавам - ние не сме партийна кандидатура, категорична е Касимова. Тя допълни, че не би приела да бъде издигната от "Демократична България", а не от Инициативен комитет, защото не иска да се обвързва с никоя партия. 

Един приятел ми даде пример: "Ако си патриот, представи си, че в държавата, в която живееш, хората са твое семейство. Какво правиш, ако в семейството ти се роди човек с различна сексуална ориентация? Ако имаш много възрастен човек, с деменция, с физически или психически проблем - какво правиш с такъв човек, изхвърляш ли го?".

За подкрепата си за гей браковете Касимова даде пример с две дами, които, за да имат и двете права, не само рождената му майка, бащата на другата трябвало да го осинови. Доста по-объркващо е за едно дете да му обясниш, че дядо му му е и баща, а втората му майка му е и сестра, обясни позицията си Касимова. И успокои, че президентът и вицепрезидент нямат правомощия да разрешават еднополови бракове. 

Моето име е Мария от християнството и Касимова от мюсюлманството. Моят дядо Мухарем Касимов е от турски произход. Седяхме от едната страна братовчедите от страна на християнската ми баба, а от другата - на дядо ми мюсюлманина и никога не сме имали проблем. Разбрах за тези проблеми, когато вкъщи дойдоха двама възрастни мъже да искат баща ми Хиндо Касимов да си смени името, разказа още Мария Касимова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2037

10

Egocentric Eccentric

12.10 2021 в 22:04

Постарал съм се да опиша всички точки на несъгласие и да съм максимално изчерпателен в отговора си дори на реплики, които нямаха много общо с темата.

Когато казвам, че нещо няма общо с реалността или звучи абсурно, също се опитва да бъда конкретен и за кое точно говоря и по възможност защо смятам така.

Такива общи квалификации за това колко са ми празни приказките и каква била моята реалност, очевидно показват невъзможност да се говори конкретно по темата и се чудя с какво смята Тарабата1, че е полезен в този разговор?

-295

9

Tarabata1

12.10 2021 в 20:51

Ти нямаш афинитет към нищо, освен към празните приказки и липсата на всякакъв здрав смисъл в изказванията си. Такива като теб най-не ги понасям. Очевидно е че твоята реалност няма нищо общо с реалността на повечето хора.

2037

8

Egocentric Eccentric

12.10 2021 в 18:26

Аз нямам афинитет към организационна дейност.

Не съм чул някой да иска специални привилегии, произтичащи от хомосексуалността?

Не съм и виждал някой да прави специална пропаганда на хомосексуалността?

Ако някой сееше омраза срещу хора на база тяхната хетеросексуалност, примерно в аналогична ситуация под тази статия, вероятно бих се опитал да го конфронтирам и да разбера какъв му е проблема, въпреки че за да бъде наистина аналогична ситуацията това трябва да се случи и в общество, в което хетеросексуалните нямат равни права и повсеместно срещу тях се води кампания насаждаща омраза и предрасъдъци, което няма нищо общо с реалността.

Така, че в последният ти коментар вече съвсем не намирам смисъл.

22108

7

Стефан

12.10 2021 в 17:08

Тогава започни да организираш кресливи демонстрации на хетеросексуални. С искания за специални привилегии, произтичащи от хетеросексуалността. И специална пропаганда на хетеросексуалността.

2037

6

Egocentric Eccentric

12.10 2021 в 14:48

Опитвам се да те разбера и ще се опитам да обобщя разбраното.

Съществуват хора, които според теб са болни по рождение от генетично заболяване и които ти квалифизираш като уроди? Така наречените "истински"?

И втори тип хора, при които това е "психиатрично" явление и въпрос на изповядване на идеи и избор. Тоест те са хетеро сексуални, но понеже е "модерно", пряко сили и без да изпитват привличане към същия пол практикуват хомосексуалност понеже им харесва да са "уроди"?

И трети тип, които само проповядват "уродливите" идеи с цел бизнес и снобизъм?

--
Всичко това ми звучи абсурдно.

--

Моята гледна точка е че съществуват хора които по някакви причин изпитват сексуално привличане към същия пол.

Аз подкрепям идеята тези хора да бъдат възприемани като нормални и обществото да не ги набеждава и стигматизира до степен да им се налага да се подтискат, крият, озлобяват и депресират.
Не намирам тази идея за уродлива и наричам себе си свободомислещ и не робуващ на предрасъдъци човек.

22108

5

Стефан

12.10 2021 в 13:39

Айде тогава по-прости въпроси.
Какъв е човек, който подкрепя уродливи идеи?
Понеже хомосексуализмът е генетично уродство, при това го има само при мъжете. Известен е и механизмът, който довежда до истинска хомосексуалност. Това обаче си остава болест. Не е известен ген, ангажиран в женската хомосексуалност. Така че, съвременната масова педерастия, снобски прекръстена на лгбт ли, или как там беше, е чисто културологично явление. И чиста психиатрия, освен бизнес.
Та, подрепата му е проява на?

2037

4

Egocentric Eccentric

12.10 2021 в 12:36

@Стефан

Трудно ми е да ти разбера въпроса и какво искаш да ти обясня. Аз в текста виждам доста цитати с положителни твърдения "каква е".

Това което разбрах за нея е че е независима, вярва в силни държавни институции и говори смело и принципно дори по теми, които не носят особени електорални дивиденти, като гей правата и логично се избягвани от повечето политици.

В други интервюта съм виждал да подхваща и други теми, които също са табу за средностатистическия политик в България - темата за състоянието на медийната обстановка.

Ще съм много разочарован, ако твърдението ти, че е анти-ваксърка е вярно, но съм чувал Лозан Панов категорично да заявява, че той и всички негови близки са ваксинирани. Така, че предполагам, че твърдението ти е лъжа.

Жалко е как свободно заклеймяваш като уроди, значителна част от съгражданите си, без да ги познаваш и съзнателно насаждаш омраза и презрение към тях. Чудя се каква причина имаш за подобна грозна реч и чувства и се надявам да я откриеш и пребориш.

22108

3

Стефан

12.10 2021 в 11:52

Ми, може би ще ми обясниш каква работа има човек, който до тук обяснява единствено как не е, не разбира от това, не е учил за, и изобщо "не е от тия", се кандидатира именно за такова? Какво, и благодарение на какви знания и умения ще прави на това място? Освен антиваксерството и поощряването на педерастията, за което верно не се иска ни акъл, ни умеене. Стига да си уродлив, като уродствата, за които се бориш.

2037

2

Egocentric Eccentric

12.10 2021 в 10:49

@Стефан

Изключително съм любопитен каква "неуместност" видя?

Също какво общо има Десислава Иванчева в този контекст?

Може би имаш предвид Десислава Радева, която посъветва хомосексуалните вместо да демонстрират за равни права, откритост и приемане в обществото да ходят да се тестват за СПИН?

Това много трудно някой ще го надмине по неуместност.

22108

1

Стефан

12.10 2021 в 10:15

Тая надмина Цецка Цачева и Десислава Иванчева по неуместност. Думата значи, че не и е мястото там.
А уж вече имаше достатъчно издънки с пенюарни лелки от фризьорския салон.