Създават съвет по миграция и интеграция

OFFNews 04 февруари 2015 в 17:54 2955 0

С решение на Министерския съвет се създава Национален съвет по миграция и интеграция. Негови председатели ще са вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин.

Това реши правителството на днешното си заседание.

Националният съвет се създава заради необходимостта за по-добро управление на миграционните потоци и засилване на интеграцията на получилите международна закрила чужденци в България.

Той ще има за цел да изготвя и регулира политиките в тези области, както и да координира ангажираните институции.

Предвижда се Съветът да разработи единен актуализиран стратегически документ въз основа на Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2011-2020 г.) и на Националната стратегия за интеграция на лицата, получили международна закрила в Република България (2014-2020 г.). Съветът ще може да предлага годишни планове за изпълнение на стратегическите документи.

Освен съпредседателите Кунева и Калфин, в него ще участват зам.-министри на правосъдието, вътрешните работи, външните работи, труда и социалната политика, здравеопазването, образованието и финансите, както и председателите на агенциите за бежанците и за закрила на детето, зам.-председател на ДАНС, директорите на дирекции „Гранична полиция” и „Миграция” в МВР и представител на Националното сдружение на общините.

Съветът ще работи в сътрудничество с представителите на местната власт, синдикалните и работодателските организации, както и с неправителствения сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови