Крум Зарков е против предложението на БСП за хартиените бюлетини

Местните избори този път са екзистенциални за партията, коментира депутатът

OFFNews 18 април 2022 в 15:28 1528 3

Снимка архив

"Местните избори наближават, те винаги са били важни за всяка една партия, за БСП в частност, но този път за нас те са направо екзистенциални", заяви пред БНР депутатът от БСП за Крум Зарков.

"Необходима е работа в дълбочина, за да може БСП да се представи достойно, да опази онези места, които вече е придобила на последните местни избори, както и да разшири влиянието си", допълни той.

Зарков заяви, че БСП не се подготвя за предсрочни избори. Депутатът изрази надежда, че кабинетът на Кирил Петков ще издържи цял мандат. Той обаче отчете, че има очаквания за по-ярки и по-бързи резултати.  Депутатът каза още, че критиките към левицата са насочени най-вече около вътрешните конфликти и това, че по време на избори "БСП не успява да защити своя истински ляв смисъл".

Хартиените бюлетини

Крум Зарков се обяви против внесените от Георги Свиленски, Румен Гечев и Филип Попов промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина, която бе отменена окончателно в големите секции преди по-малко от година. По думите му предложението на съпартийците му "не е правилно".

"Трябва да спрем да променяме изборните правила всеки път... Решението в малките секции да се гласува изцяло хартиено, а в големите - машинно, е правилно и трябва да се запази", каза той.

По думите му аргументът на председателя на БСП Корнелия Нинова, както и на вносителите на законопроекта, че спадът в избирателната активност се дължи на машинния вот, не е изцяло коректен.

"Сигурен съм, че резултатите, които БСП получи, тези лоши резултати не се дължат на технически въпрос, а на дълбоки политически въпроси - що е то левица в България? Как тя трябва да бъде олицетворена? Какви цели трябва да си постави и как трябва да ги постигне?"

Все пак обаче спорното предложение може да мине с гласовете на опозицията и образуването на поредното плаващо мнозинство. 

Според Крум Зарков образуването на такива мнозинства не е добър знак за коалицията. Той изрази надежда, че такива няма да се образуват повече по ключови теми и даде пример с гласуването на проекторешението за АПИ, както и за избора на нов гуверньор на БНБ.

"Надявам се да не се управлява с плаващи мнозинства, а с ясно изразено ценностно мнозинство", коментира депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

18.04 2022 в 15:37

/партньор

5827

2

pisnamiotmutri

18.04 2022 в 15:37

Предложението си е на ГЕРБ, само че няма как да стане тема ако не бъде предложено от партнйор в коалиция. Ако не бяха БСП, щяха да са ИТН. Ама за тях пазяттемата с мажоритарните, че много черна работа им се насъбра.