Крясъци и напрежение още на първото заседание на комисията за Росенец

OFFNews 28 юли 2021 в 21:30 7969 0

Калоян Янков, Димитър Найденов

Снимка БТА/Цветомир Петров

Председателят на временна комисия "Росенец" Калоян Янков (вдясно) и Димитър Найденов.

Крясъци и нападки белязаха първото заседание на временната парламентарна комисия за "установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на лесопарк Росенец".

В началото на заседанието Рамадан Аталай от ДПС каза, че това е "поредната безсмислена комисия с поредните безсмислени решения, които ще вземе".

Много важно е да се изясни какво се е случило на територията на Росенец, отговори председателят на комисията Калоян Янков.

Янков обясни, че на днешното заседание е бил поканен и кметът на Бургас Димитър Николов, но вместо него пристигнаха заместник-кметът Чанка Коралска и представители на общината.

Депутатите от Демократична България няколко пъти попитаха защо ползвателят на сградата на Росенец не е бил глобен. Те се позоваваха на публична информация за присъствието на Ахмед Доган в сградата, включително и организирането на сватба на сина му. Самият Доган се показа иззад храстите по време на протеста на 11 юли преди година, аргументира се Янков.

Чанка Коралска обаче отговори, че няма механизъм за установяване, че сградата се ползва. Според нея собственикът може да е бил там, за да си наглежда строежа или градината: "Там може да строите каквото искате, тази сграда се води в строеж, докато не декларирате, че е завършена. Нямаме механизми, по който да ви изгоним от вашия имот. Може собственикът да си е наглеждал градината".

Има мащабно незаконно строителство - от 18 сгради на Росенец 14 са незаконни съоръжения. Община Бургас трябва да следи за всяко незаконно строителство и на всякакъв вид собственост, обобщи председателят на временната парламентарна комисия.  

Ние пък имаме документи, които доказват, че там досега незаконно строителство няма, отвърна Рамадан Аталай от ДПС.

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков започна да крещи и да удря по масата, защото Янков не е с маска и защото "трябва да има вътрешни правила" кой колко въпроса може да задава.

Колеги, и аз искам да си правя PR тука, разберете ме. Това че не съм взел чука и длетото да отида да събарям някаква сграда, ами колегите не са ми дали документи! Дайте да видим документите и да видим какво ще правим, иронизира Станков.

ДПС продължиха със саркастичните забележки към Янков, като Аталай призова: "Ако прекратите заседанието, бъдете сигурни, че вашата излагация ще престане".

Заседанието обаче не беше прекратено, а на него стана ясно, че ще бъдат изискани всички документи от проверката на ДНСК на място, от Общинския съвет в Бургас, от МВР и НСО, както и доклада от Върховната административна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика