Комисията за ревизията привика Теменужка Петкова и шефовете на Булгартрансгаз

Елена Николова 27 април 2021 в 18:18 4212 0

Комисията по ревизията, оглавявана от Мая Манолова поканиха на изслушване утре ръководството на "Булгартрансгаз" и енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. 

Освен тях ще бъдат поканени и представители на "Автомагистрали" ЕАД, Агенция пътна инфраструктура и регионалният министър Петя Аврамова. 

Те ще бъдат изслушани по 2 теми:  "Кога и как ще представят необходимите документи" и "по въпроси, които са видни от налична публична информация, журналистически разследвания, разследвания и въпроси на народни представители".

От Комисията по ревизия съобщиха, че вече е изпратила 26 писма, в които се съдържат 56 въпроса, насочени към предприятията в деветте приоритетни сектора. 

Към момента са получени отговори от "Монтажи" ЕАД, държавното предприятие за управление и стопанисването на язовирите и  Министерството на финансите. 

МФ вече е предоставило необходимите поискани документи за разходването на средствата на ведомството.

В писмо, получено от Комисията по ревизията днес, се посочва, че поисканите документи за ревизия на "Булгартрансгаз" са над 1 млн. страници.

Депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева се нахвърли на Мая Манолова по време на днешното заседание заради инспекцията на "Булгартрансгаз" миналия петък: 

"На какво основание от правилата, предложени от вас, в качеството си на народен представител или председател, нахлухте в държавното предприятие? Ние не бяхме взели такова решение на първото заседание на комисията".

"Видяхме Ви в социалните мрежи в петък с отделни членове на комисията, но не бяхме уведомени, както е по правилата, писмено и един ден предварително", заяви още Каназирева. 

В своя защита Манолова отбеляза, че е уведомила представителите на партиите по телефона. 

В петък Мая Манолова и още 4 депутати отидоха в "Булгартрансгаз", за да поискат лично документите, които им били отказани от дружеството с мотива, че не могат да бъдат изпратени електронно, тъй като скенерите им не работели. Тогава енергийният министър в оставка Теменужка Петкова заяви, че до 26 април 800 хил. страници "няма как да бъдат сканирани". 

По време на днешното заседание беше повдигнат въпроса за участието на журналистите по време на срещите и възможността им да задават въпроси към народните представители и към гостите , които са поканени за изслушване. Предложението не беше гласувано. 

Председателката на временната комисията по ревизията Мая Манолова обясни, че заседанията са отворени за журналисти и всеки, който проявява интерес, може да присъства.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !