''Кога за последен път Радев, Йотова и Маринов се срещнаха със социалисти, че да говорят от тяхно име''

В новата левица се мисли само за листите. Когато се подредят - ще се разделят, прогнозира Георги Свиленски

OFFNews 26 януари 2023 в 11:36 1618 0

Георги Свиленски

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Георги Свиленски

Откъде-накъде председателят на Стратегическия съвет към президент проф. Маринов говори от името на социалистите? Кога за последен път Александър Маринов, Румен Радев и Илияна Йотова се срещнаха със социалисти? Да излязат и да кажат: "Политиките, които водеше служебният кабинет, нямаха нищо общо с политиките, които очакваха социалистите – пълен разлом между двете очаквания."

Това заяви пред bTV зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. По думите му социалистическата партия е направила всичко възможно, за да се състави редовно правителство с третия мандат.

Преди два дни проф. Маринов заяви пред bTV, че най-голямата заплаха за парламентарната република са партиите със своето състояние и неспособност да изпълняват функциите си. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова бяга от отговорност, защото за пет години под нейно ръководство партията е загубила 4/5 от избирателите си. Маринов коментира още, че президентът Румен Радев няма проблем с българските социалисти, а има влошени отношения с една част от ръководството на БСП и с нейния председател.

Днес Свиленски заяви, че президентът е забавил връчването на мандатите четири месеца, без някой да е искал това от него. По думите му парламентаризмът е застрашен, защото управлението на държавата е на друго място.

Георги Свиленски коментира и новото ляво обединение, наречено "Левицата!", в което участват Георги Първанов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Пирински и много други знакови лица от миналото на социалистическата партия.

"Тези хора напуснаха БСП. Те бяха депутати от БСП и станаха това, което са, благодарение на БСП. Ние вече сме говорили за обединение. С Татяна Дончева говорихме за коалиция - тя поиска повече избираеми места, отколкото БСП искаше. При тях единствената тема за разговор са места в листите. И ще видите, че когато седнат да си подредят листите, ще се разделят много бързо."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови