Кърджалийско село си избра кмет... с 1 глас

В Сладкодум има само три полуразрушени къщи, а хора - не

Ружа Райчева 01 ноември 2023 в 13:42 2125 0

Гледка към село Сладкодум

Снимка Фейсбук

Гледка към село Сладкодум

В неделя в село Сладкодум в Кърджалийска област се разигра истински куриозна ситуация - кметът Фахри Мустафа бе избран от 100% от избирателите... с общо 1 глас.

Според данните на ГРАО в Сладкодум по постоянен адрес са регистрирани 139 души. Четирима са с настоящ адрес в селото. Причината в Сладкодум да има отделни избори за кмет е промяна в Изборния кодекс, според която може да се избира кмет на кметство, стига да има 100 души регистрирани по постоянен адрес.

Това да има само един кандидат за кмет не е новост - преди първи тур в област Кърджали е имало още 289 единствени кандидати за кмет на населено място. Село Сладкодум обаче е единственото населено място, където кметът е бил избран с един-единствен глас.

Преди изборите от БНР са направили опит да открият Сладкодум, в който би трябвало да живеят 139 души според регистрациите си. Там обаче има само три полуразрушени къщи, а хора - не. Очаква се, че кабинетът на Мустафа ще бъде в съседното село Морянци, тъй като в село Сладкодум няма нито една здрава сграда, в която може да се помещава кметството.

Не е ясно дали Фахри Мустафа се е самоизбрал или някой с адресна регистрация в несъществуващото село е гласувал за него.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов коментира куриозната случка в социалните мрежи:

"Заради дефицитите на системата ни за гражданска регистрация, се получават аномалии като в крумовградското село Сладкодум, където кметът е избран с един глас, който представлява 100% от подадените гласове.

Така или иначе интрига е нямало да има, но трябва сериозно да помислим както за актуалността и коректността на данните за гражданска регистрация (вкл. заради изборния туризъм, който МРРБ установи преди няколко седмици), така и за критериите за определяне на кметствата, защото в това кметство избирателите по избирателен списък са 5 - т.е. макар да има 100 по постоянен адрес, вероятно 95 имат настоящ адрес другаде.

Прилагам скрийншот на този куриоз, и честито на кмета."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки