Кандидатът на опозицията за президент на Турция ще посети днес Кърджали

OFFNews 15 април 2023 в 11:11 2141 2

Кемал Кълъчдароглу

Снимка БГНЕС

Кемал Кълъчдароглу

Кандидатът на опозиционния Национален алианс за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, който е основният опонент за поста на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, ще посети днес компактно населената с български турци област Кърджали, съобщиха от централата на неговата Народнорепубликанска партия (НРП), предаде БТА.

Кълъчдароглу и делегацията му ще поставят венци пред паметника Тюркян чешма в село Могиляне, издигнат в памет на момиченцето, смятано за първата жертва на процеса по насилствената смяна на имената на българските турци през 1984 г. от тогавашния комунистически режим.

Гостите ще посетят и Момчилград, където ще гостуват на общинското ръководство, а също и община Подкова.

Вечерта те ще участват в религиозна вечеря ифтар в Кърджали, на която се предвижда да присъстват местните ръководители и жители на града.

Кълъчдароглу ще бъде придружен от ръководители на някои от управляваните от НРП общини, които са побратимени с български общини.

Посещението на опозиционния лидер в България е на фона на предстоящите на 14 май в Турция избори за парламент и президент.

Една голяма част от избирателите в Турция са с потекло от България и техният вот е от значение за всяка една политическа сила. В този смисъл посещението на Кълъчдароглу в област Кърджали е възприемано като послание към избирателите с български корени.

Преди Кълъчдароглу външният министър Мевлют Чавушоглу пък участва в ифтар в компактно населения с български турци град Шумен. В речта си Чавушоглу отправи специално поздравление от Ердоган, който е кандидат за нов президентски мандат, припомня БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

2

alcom4

15.04 2023 в 13:34

Нека спечели,опозицията в Турция !Ердоган ,вече омръзна.

1042

1

danvan

15.04 2023 в 13:06

Много се надявам, това ухажване от страна на турски опозиционери на българските турци да им помогне поне малко да излязат от васалните си зависимости от Доган и сие.
 
X

Да помогнем на украинските деца!