Калоян Паргов: Столична община да обезщети всички пострадали от наводненията хора

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2021 в 11:53 676 0

След като видяхме това, което се случи в началото на тази седмица, кмета Фандъкова ми заприлича на Алиса в страната на чудесата. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС в началото на днешната сесия. Той се аргументира, че след наводненията в крайните квартали и селата около София, изводът е един – Столична община системно подценява и неглижира необходимостта от превенция и нехае за крещящата нужда инвестиции за изграждането на канализация в пострадалите части от столицата.

„Истината е една - всяка година остават неусвоени докрай предвидените средства в бюджета на София за почистване на речните корита“, посочи Паргов.

По думите му затлачените и обрасли речни корита са основната причина при всеки по-силен или продължителен дъжд да бъдат заливани дворове, къщи и земеделски земи, както се случи и този път. „Трудът на хората бива удавен за минути, само защото Общината не си е свършила работата навреме и качествено. Ето защо настояваме Столична община да обезщети всички пострадалите хора, защото и я носи отговорност“, категоричен е председателят на групата на „БСП за България“.

Според него е нужна системна поддръжка на проводимостта и укрепването на речните корита, а не драматично суетене пред камерите на телевизиите, когато бедствието вече е факт. „Необходимо е да се разшири системата за наблюдение на водните обекти в СО, за да не се оказваме в ситуация на вечно изненадани от пораженията, причинени от водната стихия“, обясни Калоян Паргов.

Той изтъкна, че след повече от 20 години концесия на ВиК системата на града, в началото на третата декада на XXI век., все още огромна част от територията на общината е без канализация. „За това при всеки дъжд, дори скоро асфалтираните улици се превръщат в реки, защото водата няма къде са отвежда. Какъв е смисълът от тези ремонти на улиците в квартали и райони, в които няма отводнителни шахти или не се чистят, след като те биват съсипани след всеки порой“, попита Паргов и припомни, че са пропуснати редица възможности за изграждане на канализация в отдалечените райони на София. Той даде показателен пример от край на миналата година, когато РПИП от 340 млн. лв. през февруари 2020, отиде на 142 млн. лв. декември 2020. Без никой да поеме отговорност за загубените пари и пропуснатите възможности.

„Още през февруари 2019 г. ние, от БСП, имахме забележки и предложения по предложения доклад свързан, с реакцията на Столична община при наводнения, земетресения и химическо или радиационно замърсяване. Тогава той бе отложен, но до ден днешен работната група не се е събирала и съответно нашите предложения не са разглеждани“, посочи лидерът на БСП – София.

„Хората от Мировяне, Курило, Требич, Мрамор, Волуяк и още много други крайни и крайградски райони не са столичани в повече, те не са второ качество граждани. Дължим им грижа и услуги, подобаващи за данъкоплатци – жители на съвременна европейска столица“, заяви в заключение Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови