Калоян Паргов: БСП няма полза от война с президента

OFFNews 12 юли 2022 в 11:25 575 0

Калоян Паргов

Снимка Архив

Дано не се наложи БСП да плаща чужди сметки, заяви Калоян Паргов

БСП няма полза от война с президента. Войната между институциите и политическите партии, в случая с президента, е ненужна. Най-малко на БСП ѝ е нужна. Не си научихме урока и настъпваме една и съща мотика 2 пъти. 2021 г. ни струваше скъпо.

Това каза предишният председател на БСП – София Калоян Паргов по Bulgaria ON AIR. Той изтъкна, че на евентуални нови избори избирателите ще гласуват на база оценката за последните 6 месеца управление на държавата, а не дали някой е с президента или не.

Паргов не се ангажира да прогнозира на коя политическа сила Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат.

"Въпросът е доколко десните могат да преглътнат в основата на нов кабинет да бъде ляв премиер и БСП да бъде водеща. Дали ДБ ще преглътне Нинова и БСП да са начело. Другият въпрос е дали от ИТН, със своите условия, ще се включат, дали БСП ще успее да ги обедини", посочи социалистът и допълни, че за ИТН и ДБ може да направят сходни заключения.

Калоян Паргов коментира и участието на БСП в управлението досега. "Имаше червени линии, които бяха заобиколени. БСП остана в изолация, гласувайки "против" или "въздържал се" например по въпросите с вдигането на ветото за РСМ, военно-техническата помощ за Украйна, изгонването на руските дипломати и санкциите срещу Русия, които не решават, а задълбочават проблемите", отбеляза той.

Според него в основата на промяната в държавата са президентът Радев и вицепрезидентът Йотова.

"Твърди се, че руснаците са ни затворили вратата и ние затова търсим алтернатива. Но кой първи заяви, че няма да води преговори с "Газпром"?, каза Паргов и допълни, че 6 месеца Европа е раздирана от евроатлантическите си ангажименти и стратегическите си интереси. "България беше използвана като пробен тест да се види как ще реагират руснаците", обясни експертът по Международни отношения.

Той прогнозира тежки месеци за държавата и БСП. "Дай Боже, да не се налага да плащаме чужди сметки, защото легитимирахме решения, които не са присъщи за левицата", заяви Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови