Качакова: Няма интеграция, докато делим училищата на български и ромски

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2015 в 19:17 2496 5

Любка Качакова

"От 2001 г. работя по темата за интеграцията на ромите и категорично ми мнение е, че за интеграция не може да се говори, докато делим училищата на български и ромски."

Това заяви кандидатът за общински съветник от листата на НДСВ Любка Качакова пред БНТ.

"Докато има такова разделяне, докато тези деца стоят капсулирани в гетата, те няма да бъдат интегрирани и за това не са виновни децата. Общината и държавата трябва да работят за това те да бъдат интегрирани, като бъдат включени в други училища, а не държани в гетата", добави Качакова.

Запитан как може да помогне общината в сферата на образованието, кандидат общинският съветник каза:

"В София няма проблем с това, че има празни класни стаи. За последните 4-5 години бяха построени три нови училища. Предстоят да се ремонтират и разширяват още училища. Това, което според мен е проблем е, че не се направи анализ на принципа парите да следват всеки ученик. Аз считам, че когато се разпределят капиталови средства и бюджетни средства, не трябва да се гледа само колко деца учат в това училище, а трябва да се види колко деца може да привлече училището от съответния район. Аз съм за това не само в центъра училищата да бъдат реновирани, но и в крайните квартали. Във всеки град има елитни и по-малко елитни училища, но не трябва да има толкова голяма разлика в образованието и битовите условия."

Относно икономиката на България и приноса на София в нея:

"София осигурява почти 50% от брутния вътрешен продукт на България. Тук работят около 25% от жителите на страната и аз считам, че София има изключителен принос за икономическото развитие на държавата. Вярно е, че последните години се направиха много проекти. През последните 4 години са разплатени около 2.2 млрд. лева по оперативните програми и със заеми и със средства от общината. София е най-големият възложител на обществени поръчки, така че не можем да гледаме съвсем черногледо на случващото се в столицата. Вярно, че има много проблеми, но не можем да отричаме това, което беше направено."

"Аз приех поканата на НДСВ да оглавя листата за общински съветници, защото в София, тук работя, тук са семейството, децата ми. Бях общински съветник през последните две години и смятам, че бях полезна на общинския съвет. Имам още идеи, които могат да бъдат реализирани и затова участвам в тези избори", каза още Любка Качакова

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2015 в 22:51

"Качакова дори не е избрана пряко за общински съветник в София от НДСВ, а е в Общинския съвет на отстъпеното й от Каролев място

16.10 2015 в 01:34


Е, каква ... Специално тая стана за смях, още когато ония хора бяха на коня, какво да очакваш.
Па и ми се виждаш вече малко стара, а бивша моме:)))
Нали за малко беше заместник-министърка на някво мега министерство, та тогава се носеше из него като бясна моторетка, и уволняваше де що види човек с опит и можене, щото как можело така - всички над 25 били стари, изкуфели, и нищо не разбирали. Айде влез в същия критерий:))

15.10 2015 в 19:46

всички "световни" финансови институции, откъдето дойдоха тези недоносчета фалираха - та какво изобщо са работили тогава ?
та какъв друг вид работа да чакаме тук от същите хора ?

15.10 2015 в 19:45

Напротив, славянино (разбира се, ти си трол, но все пак ще ти отговоря без да знам и аз защо) - прабългарите са направили масивен ъплифт на тукашните славяни и траки, научили са ги на държавническо и военно дело, както и на занаяти.

Не е случайно, че те са дали името на държавата.

И ако беше българин, а не просто "славянин", щеше да уважаваш всички части на историческото и етническото си наследство - прабългарската, славянската и тракийската. Те в никакъв случай не са били в конфликт.

Ако се върнем на самата статия, самият произход на българите е доказателство, че мултикултурализмът и интеграцията могат и да работят, но само между съвместими и сами по себе си стойностни народи, всеки от които може да допринесе с нещо за общата идентичност. Това очевидно не е случаят с циганите и те нито някога ще се интегрират, нито ще се асимилират, независимо колко статии със заглавия "нациите не съществуват" ще пуснат от дойче веле.

15.10 2015 в 19:18

Тюрко-Българите(Истинските българи) са били една дивашка орда която не знааело какво държава,език и тн
И когато са дошли на балканите те са били само 800 конници и са заварали над 5 милиона славяни
Славяните им дадоха език култара и държава дакото единствето което останолото от българите е името