Кабинетът подготвя нови лаборатории и апаратура за кръвните проби на шофьорите

OFFNews 16 август 2023 в 10:50 3098 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Министър-председателят Николай Денков

Нови лаборатории за изследване на кръвни проби на шофьорите и закупуването на нова апаратура подготвя правителството. Целта е резултатите от пробите да излизат до една седмица, съобщи премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Мерките се налагат след промените в НК, които предвиждат по-строги наказания за шофьори, употребили алкохол или наркотик, вкл. отнемане на автомобила.

Министър-председателят подкрепя решението на Народното събрание да се отнемат превозните средства, с които са извършени нарушения след употреба на алкохол или на наркотични вещества. Според него в момента е належащо и да се съкрати срокът за получаване на резултатите от пробите.

"Затова организираме съвместно с МВР и другите институции закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на нови лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат като резултати до една седмица", каза Николай Денков по време на днешното правителствено заседание. 

Той призова МВР и прокуратурата внимателно да прилагат новия закон, тъй като закупуването на апаратура ще отнеме време. 

"Да огледат внимателно правилата за прилагане на тези мерки и да направят възможно най-добрата организация, така че хората, които са невинни, да се чувстват спокойни на улиците, а тези, които правят нарушения, да получат съответното наказание", коментира премиерът. 

Денков увери, че кабинетът ще направи всичко възможно новите мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете от инциденти. Той припомни, че България е в челните места по брой тежки произшествия и убити на пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!