Йордан Иванов: Трябваше да се консултираме с президента, но в стола му сякаш седеше Митрофанова

България прекалено дълго стои в условията на президентска република заради неспособността да състави правителство, заяви депутатът от "Демократична България"

OFFNews 22 ноември 2022 в 12:32 2763 9

Йордан Иванов и Владислав Панев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Йордан Иванов и Владислав Панев в Народното събрание

Трябваше да отидем на консултации при президента, но видях руската посланичка Елеонора Митрофанова седнала в стола на Румен Радев, коментира пред bTV депутатът от "Демократична България" Йордан Иванов.

Вчерашната консултация на "Демократична България" (ДБ) с президента на "Дондуков" 2 за връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство не протече гладко. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов и държавният глава си размениха остри реплики, като се стигна дотам, че Радев нарече обкръжението си "кохорта" и изтъкна, че хората около него са завършили американски академии, а тези около Иванов - съветски.

"Изненадах се, защото конституционалисти са въвели консултациите като способ за излизане от политически кризи, а ние вчера видяхме една PR акция. Ясно е, че позициите ни с президента за войната в Украйна, са диаметрално различни", заяви тази сутрин Йордан Иванов.

По думите му разликите в позициите на ДБ и президента са по отношение на това как гледат на България: "Дали искаме да сме горд европейски народ или малък руски сателит", поясни Иванов.

Той заяви, че ГЕРБ не правят усилия да съставят правителство с първия мандат и че бягат от отговорност. "Докато гласуват евроатлантически с нас, вадят от другия ръкав другото мнозинство на Борисов с БСП и ДПС за Изборния кодекс (ИК). Промените в ИК, които правят ГЕРБ, БСП и ДПС, са за самите тях и не са насочени към народа", каза Йордан Иванов.

Депутатът призова "Продължаваме промяната" (ПП) да се отнесат отговорно към втория мандат. Той обяви, че България прекалено дълго е стояла в условията на президентска република заради неспособността да състави правителство.

"ДБ са силата на разума и това, което могат да направят, е да предложат реформаторско управление заедно с ПП. Опасно е какво може да направят ГЕРБ, БСП и ДПС с третия мандат", каза още Йордан Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

9

НЕМА ТАКЪФ

23.11 2022 в 15:04

ТОЯ СИГУРЕН ЛИ Е , ЧЕ РАДЕВ Е СТАНАЛ , ПРЕДИ МИТРОФАНОВА ДА СЕДНЕ ?

2070

7

НЕМА ТАКЪФ

22.11 2022 в 16:08

НЕ Е ВИНОВНО ТОВА МОМЧЕ - ОЛИГОФРЕНЧЕ ! ПАДНА МУ СЕ ДА ВАДИ ГОРЕЩИТЕ КЕСТЕНИ НА ПИНОКИО !

936

5

escrin

22.11 2022 в 14:15

spirit оригиналът
Унгария 100% е. Австрия по-скоро се опитва да седи на двата стола, нещо като България. Явно и там управляващите са смотаняци.

924

4

Diogen

22.11 2022 в 13:33

Този руски агент, резидента Мунчо, нали си го преизбрахте в България. Сега му сърбайте попарата. Цяла Европа плюс Щатите гледат на България като на филиал на Путлер. И после се сърдете, че не ви щат за Шенген. Докато управляват агенти на орките, България бял свят няма да види.

3000

2

valey

22.11 2022 в 12:49

Тази беше по грозна и нагла от другата.