Радев: Третият мандат - след Нова година, избори през март

Хората от кохортата ми са завършили американски академии, а от вашата - съветски, каза президентът на Христо Иванов

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2022 в 11:27 5084 11

Снимка Пресцентър

Шансовете за съставяне на редовно правителство явно съвсем се изпаряват, стана ясно и от днешните консултации между президента Румен Радев и представители на парламентарната група на Демократична България.

На срещата държавният глава подчерта, че се надява да не се стига до връчване на трети управленски мандат, но ако се стигне дотам, той ще го даде след Нова година, за да може следващите предсрочни парламентарни избори да са през март, а не в най-лютата зима, което според него не е добре както за политическите партии, така и за избирателите, тъй като вот през януари или февруари криел риск от още по-ниска избирателна активност.

"В парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. Напротив – НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество – труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и ви уверявам, че не това очакват българските граждани", посочи държавният глава.

По думите му пред парламента стоят и много други важни задачи, освен съставянето на кабинет.

„Следя със загриженост случващото се през последните дни и ви уверявам, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление и за решаване на важните проблеми – отива в друга посока. В посока нарастване на конфронтацията и чертане на нови разделителни линии”, категоричен бе Радев.

„Това са поредните консултации в един все по-труден свят и по-трудна ситуация”, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов.

Според него шансовете за съставяне на кабинет са малки.

„Аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставянето на кабинет. За да е стабилно обаче правителството, се изисква поставяне на приоритети и създаване на конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта”, допълни той.

Иванов посочи, че сред основните приоритети на "Демократична България" са съдебната реформа и разумен икономически курс.

“Ние не сме сред мандатоносителите, опитваме се да бъдем конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред и да се опитаме чрез диалог да решим така създалата се ситуация", посочи Иванов.

Радев и Христо Иванов влязоха в спор на военна тематика.

Лидерът на ДБ подчерта, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде.

“Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност, е много важна”, заяви той.

„Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, но ще получим такова от Алианса, както са направили други държави. Как си го представяте?", попита Радев.

"Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после - получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламентът. Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за конкретните рискове за България от тази война", посочи от своя страна Иванов.

"Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции", контрира президентът.

Той направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза:

"Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6766

11

евроатлантик

21.11 2022 в 19:54

Джендър, нищо не казвам по отношение на академиите, а това, че Ристьо Хоботника и дружките му са червени изтърсаци и американски грантояди! Ясен ли съм?

1020

10

Джендо Джедев

21.11 2022 в 15:11

Еврак,

Демек признаваш, че е по-добре да се завърши американска академия, отколкото съветска? ;) Ако да - браво! ;)

1000

9

ИАД

21.11 2022 в 14:47

Господин президент, общочовешките закони са валидни за всички, независимо къде и в каква академия са преподавани.

За съжаление когато в една държава решат да ги пренебрегнат това рефлектира в целия свят и ние нямаме право да си затваряме очите.

356

8

6екеr4о

21.11 2022 в 14:28

Таз фуражжжжка е изключително нагла!

1000

7

ИАД

21.11 2022 в 14:18

Не знам защо Радев трябваше за подхваща темата за войната и упорито да продължава разнищването и. На някого или на себе си искаше да доказва нещо?

1000

6

ИАД

21.11 2022 в 14:08

Президента ми прилича по физиономия на Тодор Живков на млади години. Дано и като манталитет не е същия.

1000

5

ИАД

21.11 2022 в 14:03

Догодина като продадем нашите съветски дръндулети за старо желязо, ще спечелим много пари защото старото желязо е скъпо и ще съберем пари да купим ново. Економика должна быт економичной.

2010

4

Муню

21.11 2022 в 13:18

Щом говори в хор със ГЕРБ, значи конците са им еднакви.
Фалшиф юмрюк, фалшиф герой!
А, че прекалява е ясно за всички. Над месец и половина след изборите не иска да дава мандат, сакън закона за хартийките да не мине. От този ме е срам. За останалите не знам.

-6766

3

евроатлантик

21.11 2022 в 12:59

Ха-ха-ха-ха! Много добре му го е рекъл Радев на червения изтърсак, американски грантояд!

12177

2

sawall

21.11 2022 в 12:36

На Радев много му се услади да управлява. Айде стига толкова.