Извънредното положение у нас ще е в сила за един месец, засега

Георги А. Ангелов 13 март 2020 в 11:09 16312 1

Снимка БГНЕС

Извънредно положение за един месец, от днес от 13 април, обяви парламентът по искане на Министерски съвет. То ще важи на територията на цялата страна. "За" гласуваха всичките 201 народни представители в пленарната зала.

Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора, каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Първоначалното предложение на правителството е било извънредното предложение да е безсрочно, но е ограничено до 1 месец по предложение на БСП на председателския съвет. Заседанието на парламента започна с час и половина закъснение, за да се договорят партиите.

"Искам да благодаря за председателския съвет, на който имахме възможност да присъстваме заедно с колегите от Националния оперативен щаб. Там близо час и половина детайлно сме ги запознали с всичко. Разбира се, на първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на болници, затова което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Това е съвсем нова среда и те са хора като всички нас", каза още Борисов.

От думите му се разбра, че ще има актуализация на бюджета, която трябва да отдели повече средства за “стимулиране” на медиците, които са на първа линия.

"Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга, преди два дни беше различна. Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес", каза Борисов.

Той каза, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите и ще се мисли за създаване на “чист транспортен коридор” за износа на стоки и вноса на храни.

"Ще дадем знак на народа, че в критични ситуация може да се обединяваме. Заедно сме побеждавали в битки”, заяви Борисов. Според него извънредното положение е нужно, “главно, за недисциплинирани хора, които разнасят зарази. За места, където примерно, представете си тези, които нарушиха забраната, абсолютно умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени. Ние не знаем те с колко още са общували".

Тези негови думи са за голяма част от вчерашните 16 нови заразени с коронавирус. Те са се заразили от семейството, настанено в Пирогов, а жената стана първата жертва на вируса у нас. Те са е събрали на семейно тържество на което е имало жена дошла от Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови