Иван Кръстев: БСП знае, че е малкият партньор в правителството

OFFNews 30 май 2014 в 23:20 12525 7

Иван Кръстев.
Иван Кръстев.

Видяхме, че 9 от евродепутатските места отиват при партии, които искат предсрочни избори, 8 са при партии, които не искат предсрочни избори. Решението за предсрочните избори обаче е на една партия - Движението за права и свободи. То решава дали ще има предсрочни избори или не. В тази връзка БСП вече знае, че е малкият партньор в правителството, заяви политологът Иван Кръстев в интервю пред БНТ.

Той засегна и общоевропейската черта на изборите за ЕП, като заяви, че „това бяха европейски избори, които трябваше да накарат хората да се интересуват от Европейския парламент, но това не се случи“.

Според него 1/3 от хората са гласували за евроскептични партии поради различни причини. На юг, където кризата е най-силна – Италия, Испания, Гърция, хората са потърсили изход вляво. Северните държави са потърсили изход надясно.

Разделителните линии на Стария континент вече не са политически, а културни. 60% от европейците мислят, че децата им ще имат по-лош живот от тях. Проблемът на евроскептицизмa е, че той е силен като елемент, но не и като движение, затова не може да се организира нещо устойчиво. Марин Льо Пен иска да управлява Европа от Париж, Путин иска от Москва, затова всички се мразят взаимно и не се разбират, коментира политологът.

Кръстев смята, че нито Русия, нито Украйна са повлияли на изборите за ЕП, защото „не е необходимо да бъдеш русофоб, за да имаш негативно виждане за това, което направи Путин в Крим, нито трябва да си русофил, за да си критичен към Украйна".

„Винаги има изход на политическата криза – но дали ще е бял или черен не се знае“, коментира политологът случващото се в България  - Протестите у нас бяха и продължават да са толкова тотални, против всичко, че не беше ясно какво искат хората, но беше ясно какво не искат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!