Политологът Иван Кръстев сред 100-тe най-влиятелни мислители в света

OFFNews 07 февруари 2014 в 15:36 6814 10

Иван Кръстев

Политологът Иван Кръстев е сред 100-имата най-влиятелни мислители в света за миналата година и един от 10-те най-влиятелни на възраст под 50 години.

Кръстев е единственият българин, включен в „Глобалната карта на водещите мислители“ за 2013 г., изготвена от швейцарския институт Gottlieb Duttweiler Institute, част от фондацията Im Grüene.

Целта на глобалната карта е да открои водещите мислители, които задават посоката на съвременния дебат за бъдещето на обществото и икономиката. При изготвянето на тазгодишната карта анализаторите от GDI и компанията Galaxyadvisors са измерили влиянието на над 200 мислители от различни сфери в целия свят.

Сред стоте финалисти – на 63-то място, е поставен Иван Кръстев заради идеите си за демокрацията и доверието. Председателят на българския Център за либерални стратегии е определен за един от най-влиятелните интелектуалци извън Западния свят редом до словенския философ Славой Жижек, индийската писателка Арундати Рой и перуанския автор Марио Варгас Льоса.

Любопитен детайл е, че в класацията след Кръстев е името на колумбийския писател Габриел Гасия Маркес, а приносът му е „магическият реализъм“.

Начело на картата е бившият американски вицепрезидент Ал Гор - един от малкото политици в класацията. "Като водещи мислители сме определили тези, които упражняват въздействие основно чрез думите, а не чрез действията си. Следователно, с малко изключния, като цяло не сме включили активни политици и топ мениджъри", обясняват анализаторите от изследователския институт. Гор, отличен с „Оскар“ за филма „Неудобната истина“ и лауреат на Нобеловата награда за мир, е заел първото място не толкова заради оригиналността на идеите си, колкото заради способността си да спуска мостове между науката, политиката и обществото, обясняват авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!