Ивайло Шотев напусна НС, за да влезе в изпълнителната власт

Йорданка Веселинова 19 юли 2023 в 10:00 944 0

Ивайло Шотев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Ивайло Шотев, ПП-ДБ

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Шотев напусна парламента. 

Подадената вчера оставка днес бе гласувана в пленарна зала и мина със 141 гласа "за" (ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП и 3 от ИТН), 37 "против" ("Възраждане" и един от БСП) и 4 "въздържал се" (ИТН).

По неофициална информация Шотев ще бъде назначен за зам.-министър на икономиката.

Преди гласуването зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев излезе на трибуната и похвали Шотев. По думите му той е един от достойните хора в ПП-ДБ, който трябва да бъде депутат. Това била причината, поради която парламентарната му група няма да подкрепи оставката на Шотев.

На свой ред напусналият две парламентарни групи Радостин Василев от парламентарната трибуна пожела успех на доскорошния си съпартиец на поста зам.-министър.

Ивайло Шотев е депутат от групата на ПП от 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. В този парламент той е член на две комисии - по бюджет и финанси и за контрол над службите за сигурност. Изказванията на депутата са по-скоро рядкост. Той е говорил от парламентарната трибуна два пъти - и двата пъти, за да представя проектобюджет на Асен Василев. Извън това е задал три въпроса към министри, които е изчитал в пленарна зала, показва справка в сайта strazha.bg.

Очаква се на мястото му в парламента да влезе Васил Тодев от "Демократична България". Така в парламентарната група на ПП-ДБ тежестта на ДБ се увеличава. След парламентарните избори заради преференциите имаше осем размествания в листите, които осигуриха шест депутатски места повече на "Демократична България". След като Тодев се закълне депутатите на ДБ ще станат 26, а ПП ще има 37 представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика