Quantcast

БСП: Орденът за Вартоломей е незаконен. Митов: БАН го предложи

Ивайло Анев Последна промяна на 20 ноември 2015 в 12:59 2951 2

Снимка Иван Шишев

Патриарх Вартоломей на излизане от Гранд хотел София, където го очакваше протест на недоволни граждани.

Орденът „Стара Планина“ I степен, който беше връчен на Вселенския патриарх Вартоломей I, е незаконен, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Припомняме, че малко след като получи ордена Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения принадлежат на гърците. 

Социалистът защити мнението си с факта, че решението за връчване на ордена не е минало през Народното събрание или Министерски съвет, както е по закон. Той попита външният министър Даниел Митов какви са мотивите за предложение за награждаването на Вселенския патриарх.

Пред депутати министърът обясни, че още през август месец т.г. председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е пратил предложението до Министерски съвет. От там то е препратено до Министерството на културата, което пък го е пратило на външно министерство, тъй като патриархът е чужд гражданин.

Външният министър изброи и мотивите за предложението – активната позиция на патриарха за насърчаване на религиозния диалог; позицията му относно актуални проблеми, пред които е изправено човечеството; православният дискурс към проблемите на заобикалящия ни свят; научната дейност на патриарха; голямата му активност в опазването на околната среда, която го правела „зелен патриарх“.

“Няма как български институции да контролират какво ще каже той. Вече изразих своето несъгласие, че поиска неща, които не са от негова компетентност и са решение още през 60-е години на миналия век”, каза Митов.

От своя страна Миков припомни, че Вартоломоей е забранил службата на български език в църквата „Св. св. Константин и Елена“ на Великден, както и че е поискал махането на паметника на Антим I в Истанбул.

„Не знам дали е зелен, дали е кафяв, дали е с друг цвят, но той е недостоен за орден „Стара планина“, категоричен беше соцлидерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2015 в 11:06

Тя цялата Академия е за закриване, но преди това трява да се направи една хубава финансова ревизия, включително и на изразходваните пари по различни проекти.
12 милиона допълнително за БАН, абсолютно безсрамие за угояване. За пародиите на научна дейност. Влезте на сайта на ръководения от "видния" учен Никола Малиновски (известен с прякора си Ревльото) и ще видите, че още той още разработва OLED. Може би след 20 години в Никола Малиновски ще създаде българския 1.5” OLED ver. Oserko1. До тогава може да си купите OLED на LG в Техномаркет или Технополис.

20.11 2015 в 15:27


Ъхъ. Значи кандидат-прецедента Воденичаров, е решил да пробва в аванс като как е да раздаваш почетни брошки на мерзавци и прости българомразци. Че кво, няма лошо.
След като обърна цял голям институн на БАН на частна фирма, след това довършва Академията, и вече се кани да скочи на най-високия клон. Добре - добре ...
Май вече алчността, безумието, и властолюбието са съвсем сиамски близнаци.
Бог да пази България, понеже ние май няма да успеем да я опазим.