Митов: България е приела достатъчно бежанци

OFFNews 22 ноември 2015 в 13:50 4691 8

Снимка БГНЕС

"Ние сме поели ангажимент по отношение на релокация и преразпределение и това ще си го изпълним. То не е и голям ангажимент. България до момента е приела достатъчен брой бежанци, особено по отношение на брутния ни вътрешен продукт и на глава на населението ние сме много напред сред държавите, които изпълняват този солидарен ангажимент."

Това каза пред БНР министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на въпрос за какви числа става въпрос по отношение на това какъв брой мигранти може да приеме страната ни.

Въпреки че Митов каза, че България ще изпълни поетите ангажименти за преразпределение на бежанците, той повтори своята теза, че квотният принцип вече изглежда нелепо.

Министърът настоя Евросъюзът да си върне контрола над бежанската криза, в която изглежда безсилен да разграничи бежанците от икономическите мигранти. "В Европа са навлезли освен бежанци, на които дължим солидарност и съчувствие, и много икономически мигранти, като разлика трябва да започне да се прави, но не разбира се да се прави просто на хартия, а и реално и практически да започнат да бъдат репатрирани хора т.е. да бъдат връщани обратно от местата, от където са дошли", каза той.

По отношение на оказването на военна помощ на Франция в борбата ѝ с Ислямска държава Митов обясни, че помощта не е задължително да е военна, а от всякакъв характер и че България трябва да прецени как да помага:

"Когато говорим за Франция и член 42, алинея 7 от Лисабонския договор, той е автоматичен, но в същия момент нещата стават на двустранна основа т.е. ако Франция поиска помощ – тя може да не е военна, тя може да е от всякакъв характер, България ще помага, но според възможностите си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!