Гражданският съвет на РБ няма да подкрепи Кунева

OFFNews 01 февруари 2016 в 22:52 6704 10

Гражданският съвет на Реформаторския блок (РБ) няма да подкрепи кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието.

Това решение взеха депутатите от гражданската квота на РБ на днешното си заседание. На него присъстваха Гроздан Караджов, Петър Славов и Мартин Димитров. От днешното заседание е отсъствал депутатът Станислав Иванов, който е председател на групата за приятелство на парламента с Аржентина и в момента е част от делегацията на президента Росен Плевнелиев в Латинска Америка. Не е бил там и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е в отпуск.

След заседанието Гроздан Караджов разпространи позицията на Гражданския съвет на РБ, която гласи:

1. Непартийните членове на Гражданския съвет оценяваме високо постигнатото в изпълнение на Програмата на Реформаторски блок в сферата на образованието и науката.
2. До този момент пред Гражданския съвет не е представена кандидатура за министър на образованието и науката и концепция за управление на сектора, съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидатите за изборни длъжности приети от Реформаторския блок.
3. Народните представители на Реформаторския блок от гражданската квота ще гласуват “въздържал се” за всеки кандидат непредставил концепция и неполучил одобрението на Гражданския съвет.

"За да искаш подкрепа, първо трябва да го направиш по правилата, а след това- да си изложиш визията и концепцията за развитие и реформа на сектора "образование". Докато това не се случи, няма как да дадем подкрепа ", написа след събранието депутатът Петър Славов във Facebook.

Така на практика Реформаторският блок няма да има единна кандидатура за просветен министър, както искаше премиерът Бойко Борисов. Въпреки това той не изчака позицията на Гражданския съвет и днес обяви, че приема излъчената от РБ кандидатура.

Още след заданието на Изпълнителния съвет на РБ в петък, когато представителите на ДСБ и Гражданския съвет напуснаха по-рано, от ДБГ заявиха, че е взето единодушно решение от партиите, останали в управлението, в подкрепа на кандидатурата на Кунева. Те подчертаха, че има разлика между политическия орган на Блока и парламентарната му група, в която влизат и непартийните представители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!