Гражданите си искат санирането, трябва спешно да се внесе плана за възстановяване, според НСОРБ

Надяваме се на ръст в капиталовата субсидия, заяви председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов

OFFNews 22 юни 2021 в 14:00 1747 3

Снимка Правителствена информационна служба

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен спешно в Европейската комисия. Ние сме участвали в редица срещи за изработването му и искаме да се запознаем обстойно с направените промени. 

Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините, на среща на служебния премиер Стефан Янев с ръководството на НСОРБ. 

По думите на Панов гражданите искат програмата за саниране и не са съгласни да съфинансират с 20% обновяването на домовете си. 

„Ние бяхме направили една анкета към края на годината, в която 95% от гражданите отчитат положително програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, които дават между 15 и 30 процента икономии в енергийната ефективност“, подчерта Панов. 

Премиерът Стефан Янев изрази готовност да бъда обсъдени редица проблеми. Ще търсим общи решения в интерес на гражданите, подчерта той. "Имате доста предложения за законодателни промени. Ние като правителство сме поставили задача вътрешно да търсим необходимост от законодателни промени в обществения живот, които да подобрят живота на гражданите и бизнеса. Надявам се да бъдат готови до края на мандата, за да ги внесен в Народното събрание ", каза още Янев. 

От името на НСОРБ Панов поиска да се обсъди и бюджетната прогноза 2022 г. Общините искаме капиталовата субсидия да остане, даже да бъде увеличена, тъй като трябва да се съобразяваме и с увеличението на минималната работна заплата. Надяваме се на определен ръст, подчерта Панов. 

Сред темите, които са обсъждани на закритата част от срещата, са и предстоящите избори и финансирането. От НСОРБ искат държавата да поеме разходите за дезинфекция на изборните секции, които на предишния вот на 4 април са останали за сметка на местната власт. 

Правителството пък иска от кметовете информация за броя на хората, които са регистрирани на един адрес.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Йордан Николов

22.06 2021 в 17:28

В България има над 67 000 многофамилни жилищни сгради. От тях до сега по различни програми са обновени около 3000. Ако целият ресурс за Енергийно ефективно обновяване на многофамилни жилищни сгради на НПВУ се насочи към 100 % безплатно за собствениците обновяване, ще бъдат обновени около 1400 сгради, чиито документи са вече представени в ББР. А останалите??? Т.е. пак ще има наши и ваши. Националната програма изигра ролята на мащабен пилотен проект и доказа, че ЕЕ обновяване е смислен процес. Тя показа, също така, съществени дефекти при избора както на бенефициенти, така и на изпълнители. Това доведе но ниско качество и висока цена на изпълнението. Да не говорим за поставянето на общините в несвойствена роля на посредници между частни лица - собственици на жилища и фирми, с всички предпоставки за корупционен натиск върху тях. Категорично Ен. еф. обновяване трябва да има, но ако го правим само с обществени средства - около 300 сгради годишно, ще ни трябват 200 години за 60 000 сгради.

14469

2

случайно прочетох

22.06 2021 в 17:27

Аз пък искам да ми сменят маслото на колата безплатно, защото ремонтът на жилището си го платихме ние.

9000

1

Petio Petkov

22.06 2021 в 14:15

Като искат, да си го финансират - откъде-накъде всички ще плащат подобренията на 5-10% от населението, при това на цена, надхвърляща 2-3 пъти реалната? Ул. Ален мак - Търново - 1,5 милиона изхарчени за 144 апартамента , от които две-трети и два от осем входа със сменена от собствениците дограма. По над 10 000 на апартамент с най-евтина българска дограма и румънски стиропор. Никаква проверка на връзките между панелите, а това е на теория целта на санирането (оздравяване). Кражба, подобна на "ин-хаус" кражбата при строителство на магистрали и ремонт на язовири. Плаче за следствие и съд.