Готови за опозиция: ПП-ДБ няма да управляват с ДПС, нито биха подкрепили Борисов за премиер

Искаме да вземем правосъдието и службите от Пеевски, който ги мисли за бащиния. Но не за себе си, заяви Христо Иванов

Ружа Райчева 30 май 2024 в 16:00 3414 8

Христо Иванов

Снимка Пресцентър ПП-ДБ

Христо Иванов

ПП-ДБ са готови да бъдат опозиция в бъдещия парламент. Те отказват да бъдат в едно управление заедно с ДПС или Делян Пеевски и дават заявката, че няма да подкрепят лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ако бъде предложен за министър-председател.

"Ние заедно с ДПС и с Делян Пеевски в управление няма да участваме. С наши гласове Борисов няма да стане премиер. Няма да подкрепим връщане на модела на постната пица", написа във Фейсбук лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

Вчера за пръв път откакто централна тема в предизборната кампания стана потенциалното завръщане Борисов на премиерския стол, представител на ГЕРБ изрече думите: "Редовно правителство с Бойко Борисов - премиер".

Христо Иванов е категоричен, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) няма да подкрепят номинацията на Борисов. Според него ролята на опозиция ще е изключително комфортна за ПП-ДБ, но подобна ситуация би била вредна за България:

ащото Путин отново отправя намеци за използване на ядрено оръжие. Много ясно трябва да си даваме сметка в колко трудно време живеем и колко по-трудно ще става. И ако хвърлим България в още един период на неуправляемост, който накрая може да се окаже, че целта на много играчи е да стигнем до въпроса за президентска република - това е въпросът за дългата везна на отговорността."

ПП-ДБ ще търсят възможни мнозинства на база на политиките, предложени от тях в меморандума, счупил т.нар. "сглобка" през февруари. По думите на Христо Иванов това е пакетът от реформи, свързани с тези теми - правосъдие, служби, регулатори, борба с корупцията, които ще определят как се упражнява властта в България. Иванов е на мнение, че фундаменталната причина за политическата криза е, че в България липсва съгласие около това кой е легитимният начин да се упражнява властта.

"Изключваме ДПС, защото Пеевски показа, а и го заяви в началото на тази кампания, че няма да позволи да се пипат правосъдието и службите, защото те са си негови бащиния. Тази бащиния ние искаме да му я вземем. Не за себе си", пише Христо Иванов.

В публикацията си той обещава, че ПП-ДБ "няма да се държат за властта извън политическия прозорец", в който виждат възможност за въпросните реформи.

"Ще бъдем на власт заради реформите. Това стана ясно още когато предложихме меморандума. Ние бяхме напълно наясно с това, че поставяйки по този начин тези въпроси, това вероятно ще ни доведе до това положение", допълва Христо Иванов.

  Ружа Райчева

  Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1017

  8

  IvoIvo

  31.05 2024 в 13:10

  ПП-ДБ да се кротнат малко с условията и ултиматумите

  585

  7

  Stoyancho

  31.05 2024 в 12:06

  Да не стане от избори да идем на нови избори, заради ДБ

  4038

  6

  Moirae

  30.05 2024 в 18:54

  Апетитно гледат към властта Пееф и Борисов. Толкова са готови, запръхтели и наслюнчени, че ти идва да гласуваш с две бюлетини, ако можеше.

  2550

  5

  alfakentavur

  30.05 2024 в 17:20

  Ти така си казал, че ще са първи или втори по многочисленост. Или и това не можеш да разбереш? Няма да се учудя :)

  -7495

  4

  Люгер Химарс

  30.05 2024 в 17:18

  еми няма да са първи или втори

  800

  3

  Майката вика за Меди, късен комунизъм
  Синът гребе срещу сарая, демократически анаболизъм
  Меди ,Бойко ,Корни ,Ицо и майка. Хора
  Оставете идеите марксистки във обора
  Вазов каза Младите и лудите да са живи.
  Всички над 40 са отровени Тошовски пингвини
  С Тик Ток ,Селикон и Фолк е по ясен хоризонта
  Отколкото с комунистическа мърша на фронта

  2550

  2

  alfakentavur

  30.05 2024 в 16:37

  "5-тата по малочисленост"

  Пета по малочисленост със сигурност означава първа или втора по многочисленост.

  Тук отново си прояви невежеството като за Световно :D :D :D

  -7495

  1

  Люгер Химарс

  30.05 2024 в 16:24

  ама как така 5-тата по малочисленост група депутати да бъде "управляващ"? Няма нужда от тях.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София